Deense journalistenbond klaagt Wilders aan

De Deense journalistenbond gaat Geert Wilders aanklagen wegens schending van het auteursrecht. De bond komt in actie namens Kurt Westergaard, de tekenaar van een van de spotprenten van de profeet Mohammed, waarvan de publicatie twee jaar geleden tot enorme ophef in de islamitische wereld leidde.

In zijn film 'Fitna' heeft Wilders gebruik gemaakt van een spotprent van Westergaard waarin Mohammed een tulband in de vorm van een bom draagt. Inmiddels heeft de Nederlandse journalistenvakbond (NVJ) Wilders ook gevraagd zijn film aan te passen, en het fragment met de cartoon te verwijderen.

Copyright
Westergaard zei dat Wilders het recht heeft zijn film te maken, maar geen toestemming heeft om zijn prent te gebruiken. "Dit heeft niets te maken met vrijheid van meningsuiting. Het gaat alleen over copyright", zei de cartoonist, die onder politiebescherming staat sinds er vorige maand een complot werd ontdekt om hem te vermoorden. "Ik sta niet toe dat mijn prent uit zijn oorspronkelijke context wordt gehaald en gebruikt in een heel andere."

Salah Edin en Rob Muntz
Ook rapper Salah Edin en zijn platenlabel Top Notch overwegen juridische stappen te ondernemen tegen Wilders. In 'Fitna' is een foto van Edin te zien terwijl wordt verwezen naar de moordenaar van Theo van Gogh. Filmmaker Wilders gaf op Radio 1 toe in de fout te zijn gegaan met de foto.

Programmamaker Rob Muntz liet eerder op de dag al weten het niet eens te zijn met het gebruik van een geluidsfragment in de film. Wilders zou hem voor het gebruik van het fragment geen toestemming hebben gevraagd. (novum/odbs/sam)

Westergaard stelt dat Wilders geen toestemming had om zijn prent te gebruiken.
UNKNOWN Westergaard stelt dat Wilders geen toestemming had om zijn prent te gebruiken.