Deels gerenoveerde Big Ben luidt het nieuwe jaar in

Een fier wapperende Union Jack voor een van de vernieuwde wijzerplaten van de Big Ben, die nog altijd in de steigers staat.
REUTERS Een fier wapperende Union Jack voor een van de vernieuwde wijzerplaten van de Big Ben, die nog altijd in de steigers staat.
De iconische Londense Big Ben zal woensdag om middernacht opnieuw het nieuwe jaar inluiden, voor het eerst sinds de inmiddels al twee jaar durende restauratie van de klokkentoren.

De 96 meter hoge Elizabeth Tower, zoals de klok van het Britse parlementsgebouw officieel heet, staat al twee jaar in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Onder meer de vier wijzerplaten worden vernieuwd, het ijzerwerk geschilderd en de stenen schoongemaakt en hersteld. 

In maart werd een deel van de bouwzeilen en steigers verwijderd. Toen bleek dat de voorheen zwarte cijfers en wijzers blauw zijn geverfd, de kleur die het volgens wetenschappers van origine had.

Sinds de renovatie in augustus 2017 begon, is de Big Ben grotendeels stil geweest. De klokken luiden voorlopig alleen voor speciale gelegenheden, zoals tijdens Remembrance Day op 11 november, als het Britse Gemenebest de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog herdenkt.

In de aanloop naar de jaarwisseling zal de klok enkele keren worden getest, zo liet het Britse parlement in een verklaring weten.

De 4 miljard pond (4,56 miljard euro) kostende renovatie van de Big Ben moet in 2021 voltooid zijn.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.