Decathlon annuleert verkoop van sportieve hoofddoek na storm van protest in Frankrijk

De hijab in het assortiment van Decathlon.
AFP De hijab in het assortiment van Decathlon.
Sportwinkelketen Decathlon heeft in Frankrijk in allerijl de verkoop van een sportieve hoofddoek afgelast. Franse politici buitelden over elkaar om de verkoop van een ‘hijab’ in het assortiment  van Decathlon te veroordelen. 

Een vrouwelijk model poseerde er lachend mee: een polyester hoofddoek. Comfortabel, luchtig en niet doorschijnend, luidde de wervende tekst. Maar Franse politici hekelden het ding. ‘Seksuele apartheid', is de conclusie. 

Decathlon zag daarin juist een hebbeding voor de joggende moslima
. “Wij willen dat iedere vrouw kan rennen waar zij wil, onafhankelijk van haar cultuur”, liet het bedrijf vandaag weten. Maar dat was buiten de Franse politiek gerekend. “Dit getuigt van een visie op de vrouw die ik niet deel”, aldus minister van Gezondheidszorg Agnès Buzyn. “Het lijkt me beter als de hoofddoek niet wordt aangemoedigd door een Frans merk.”

Boycot

Ook de oppositie is massaal tegen de sporthoofddoek. De socialisten riepen op tot een boycot van Decathlon. De rechtse oppositiepartij Les Républicains (LR) zegt dat de ‘waardigheid en vrijheid van vrouwen’ op het spel staat. “Een Frans bedrijf legt seksuele apartheid op: walgelijk”, twitterde Valérie Boyer (LR).

De rechts-radicale politicus Nicolas Dupont-Aignan steunt een boycot van de winkelketen. “Ik wil niet dat mijn twee dochters opgroeien in een land waar de plaats van de vrouw straks net zo is als in Saoedi-Arabië.”

Sporthijab

Dat werd Decathlon allemaal te veel. Dat terwijl het niet het eerste Westerse merk is dat met een (sport)hijab komt. Eerder deden bijvoorbeeld Nike, H&M en Uniqlo dat al. Maar Decathlon zou wel het eerste Franse merk worden dat de hoofddoek opneemt in de collectie.

Aanvankelijk was deze alleen bedoeld voor de Marokkaanse markt. Maar later werd besloten om het kledingstuk ook in Frankrijk – en elders – te gaan verkopen. En dat is een bewuste keuze, zei het bedrijf nog. “Zie het maar als een maatschappelijke stellingname.” Eén die na de storm van protest en de dreigende boycot toch geen stand hield.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie De coster

  Genoeg andere winkels die ze wel verkopen. Schandalig van decathlon dat ze hieraan toegeven

 • Sofie De coster

  Schandalig dat decathlon daaraan toegeeft. De politici zouden beter hun werk doen en hun niet bemoeien met kledingvoorschriften. Moslima's hebben toch ook recht om te gaan sporten

 • Tamzin Andersen

  Waarom wordt een moslima steeds vergeleken met een non ? Een moslim, katholiek, protestant,.... is een gelovige privé persoon. Non is een “beroep” en daar hoort een uniform bij.

 • paul piens

  “Wij willen dat iedere vrouw kan rennen waar zij wil, onafhankelijk van haar cultuur”. Bij mijn weten kan dat overal in Frankrijk, in Europa, daar moet een vrouw geen hoofddoek voor dragen.

 • Caroline Bex

  Mij interesseert het niet of een vrouw/man sport met of zonder hoofddoek, in een korte short of een lange broek, met of zonder sportbh, op zijn pantoffels of in sneakers, ... . Leven en laten leven!