Debat over Confederale Vlag legt verkoop van 'Dukes of Hazzard'-auto's stil

De General Lee, de wagen van The Dukes of Hazzard, heeft een Confederale Vlag op zijn dak. En op deze foto ook Daisy Duke.
Kos De General Lee, de wagen van The Dukes of Hazzard, heeft een Confederale Vlag op zijn dak. En op deze foto ook Daisy Duke.
Het in de VS woedende debat over de 'Confederate Flag', de vlag van de zuidelijke staten tijdens de Burgeroorlog en symbool van racisme, zorgt ervoor dat je voortaan geen General Lee meer kan kopen. Dat is de naam van de wagen uit de populaire tv-reeks 'The Dukes of Hazzard', die zo'n vlag op zijn dak heeft.

Filmmaatschappij Warner Bros., die de licentie daarop heeft, bevestigt dat speelgoedauto's en bouwmodellen van de 'The Dukes of Hazzard'-auto niet meer verkocht zullen worden. Entertainmentwebsite The Vulture meldt dat andere Hazzard-merchandise zoals T-shirts en brooddozen nog altijd verkocht zullen worden, maar dan zonder de gecontesteerde vlag.

De rode vlag met blauw kruis en witte sterren werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Tegenstanders zien de vlag nu als symbool voor racisme en blanke overheersing. Na de dodelijke schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston is de discussie over het gebruik van die vlag weer aangewakkerd in de VS.  

Eerder verboden veilingsite eBay en supermarktketen Walmart de verkoop van artikelen met de omstreden vlag. Ook online retailbedrijf Amazon haalt de vlag uit de verkoop.

'The Dukes of Hazzard' liep van 1979 tot 1985, in 2005 kwam een bioscoopfilm uit die was gebaseerd op het feuilleton.