Deal tussen Italië en Libië om migranten terug te sturen voor Europees Mensenrechtenhof

Het schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms vangt migranten op nabij de Libische kust.
AFP Het schip van de Spaanse ngo Proactiva Open Arms vangt migranten op nabij de Libische kust.
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zal zich buigen over de door de Europese Unie ondersteunde Italiaanse strategie om de Libische kustwacht aan te moedigen om de migratie via de zee vanuit Afrika te beperken. Dat meldt een groep advocaten en activisten vandaag. Ze zeggen dat de Libische kustwacht migranten systematisch weer naar hun land brengt.

Libië onderschept steeds meer migranten op zee, mede dankzij de training, het materiaal en de financiële steun van Italië. Daardoor daalde het aantal migranten dat via de Middellandse Zee in Italië arriveert met 80 procent. De migranten die terugkeren naar Libië riskeren echter mishandeling en foltering.

Het Global Legal Action Network en de Italiaanse vereniging voor juridische studies rond immigratie, hebben bij het Europpes Mensenrechtenhof een klacht ingediend naar aanleiding van een incident op 6 november, toen de Libische kustwacht tientallen migranten die op een zinkend schip kwamen weer aan land brachten. De Duitse organisatie Sea-Watch, die ook naar het zinkende schip was gevaren en de migranten naar Italië wilde brengen, zei dat ze niet mocht tussenkomen. In de chaos die daarop volgde kwamen volgens de ngo minstens twintig van de dertig migranten om het leven.

Volgens een onderzoek van het Forensisch Oceanografisch Instituut van de London University dat De Standaard kon inkijken, was het Libische schip ter plaatse gestuurd door een in de buurt liggend Italiaans marineschip.

"Geslagen, uitgehongerd en verkracht"

De nog in leven zijnde migranten werden "terug naar Libië gesleept", waar ze "opgesloten werden in onmenselijke omstandigheden, en geslagen, afgeperst, uitgehongerd en verkracht", aldus Sea-Watch. "Twee van de overlevenden werden 'verkocht' en gefolterd door elektrocutie."

De klacht bij het EHRM werd ingediend in naam van 17 overlevenden onder wie een koppel dat twee kinderen verloor bij het incident.

 Het komt in Italië steeds vaker tot conflicten tussen de autoriteiten en ngo's die reddingen op zee uitvoeren. Maandag was er ook al een juridische strijd tussen de Spaanse ngo Proactiva Open Arms en de Italiaanse kustwacht, die uren wachtte vooraleer ze de toestemming gaf om de 105 migranten die werden opgehaald te laten overstappen op een groter schip van de ngo SOS Mediterranee. 

AP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Roose

  Stapelgek, die NGO's !

 • Arthur Houben

  De resolutie van Straatsburg,1975 en google vooral de resolutie 1743 maar eens, dan weten jullie waar 'europa' naartoe wil voor de europeanen,met hulp van verraderlijke ngo's, die in eigen vel snijden.

 • Billy Valcke

  De ngo's...een catastrofe!!!!

 • bruno van dessel

  De implosie van Europa weeral dichterbij... De mensen blijven dit niet pikken Zie maar naar de Visagrad landen

 • frans Vullings

  ze moeten de NGO's laten betalen voor het levensonderhoud van iedere "geredde" die ze ergens in Europa aan land brengen