De VS weigeren uitlevering Amerikaanse diplomatenvrouw na dodelijk ongeval

De vader en moeder van de overleden Britse tiener Harry Dunn.
AP De vader en moeder van de overleden Britse tiener Harry Dunn.
De Verenigde Staten heeft het uitleveringsverzoek van Groot-Brittannië om Anne Sacoolas, vrouw van een Ameriaanse diplomaat uit te leveren geweigerd. Sacoolas reed in het Britse Northamptonshire een Britse tiener in augustus dood.

Sacoolas werd in december in verdenking gesteld van de moord op de 19-jarige Harry Dunn. Kort na het ongeval nam ze de benen en vertrok ze huiswaarts naar de VS waar ze vanaf dan schuilt achter de diplomatieke onschendbaarheid van haar man. De vrouw reed Harry dood omdat ze aan de verkeerde kant van de weg reed. Volgens Britse media wordt Sacoolas beschuldigd van het veroorzaken van de dood van de tiener door gevaarlijk rijgedrag.

De weg waar Harry Dunn werd aangereden.
AFP De weg waar Harry Dunn werd aangereden.

“Immoreel, wetteloos bestuur”

De kans is klein dat Sacoolas zal berecht worden in het Verenigd Koninkrijk. Een woordvoerder voor de familie van Harry bevestigde dat Mike Pompeo, minister van buitenlandse zaken van de VS, het uitleveringsverzoek heeft geweigerd. “De eerste weigering in de geschiedenis van het uitleveringsverdrag. Harry Dunns ouders hadden niet anders verwacht van dit immorele, wetteloze bestuur”, klinkt het.

“De overheid van de Verenigde Staten heeft het uitleveringsverzoek afgekeurd”, zegt de VS in een statement. “Tijdens het moment dat het ongeval plaats vond had de Amerikaanse burger immuniteit van criminele rechtspraak.” De Britse overheid reageerde verontwaardigd: “We zijn teleurgesteld in deze beslissing die lijkt op van ontkenning van gerechtigheid.”

De familie van Harry Dunn geeft niet op liet de woordvoerder weten op Twitter. “Maak je geen zorgen, medestanders van Harry Dunn. Anne Sacoolas zal terug komen. De volgende stappen worden besproken en zullen furieus zijn.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  er zijn een hoop criminelen die in Europa vastzitten die niet worden uitgeleverd want ze zouden het eens slechter kunnen hebben.

 • Ludovic De Beuckeleer

  allee dan moeten wij ook geen onderscheid meer maken tussen ne gewone man of een diplomaat zijn vrouw. trouwens het is de man die onschendbaarheid geniet niet de vrouw zij heeft geen enkel diplomatieke taak.

 • Abdel Nasser

  Zou dit bij de Amerikanen voorvallen zouden ze direct dreigen met sancties en rekeningen blokkeren. Tot daar de gerechtigheid.

 • Eddy Vandersmissen

  Een goede reden om het proces Assange ook te stoppen en hem ams een vrij man te laten kuezen waar hij wil wonen. Assange heeft niemand omver gereden of vermoord, wel degoutante praktijken aan het micht gebracht. Poets wederom poets !!!

 • Diane Bernaerts

  Tja, als Trump zelfs veroordeelde moordenaars gratie geeft, wat had je dan verwacht? Eigen criminelen eerst!