De troonopvolger is dood, leve de (drie rivaliserende) troonopvolgers

Henri d’Orléans in 2011.
AFP Henri d’Orléans in 2011.
Met de dood van Henri d’Orléans eerder deze week in Frankrijk neemt zijn zoon Jean nu de claim over het Franse koningschap over. Maar hij is niet de enige. Nog twee andere edelen pretenderen dat zij de rechtmatige koning zijn, als Frankrijk ooit opnieuw een monarchie zou worden.

Frankrijk is al sinds 1848 geen monarchie meer, maar toch zijn er nog altijd een aantal Fransen die terug verlangen naar die tijd. Ook zijn er nog altijd drie troonpretendenten, en de ene neemt dat al wat serieuzer dan de andere. 

Henri d’Orléans, graaf van Parijs, die eerder deze week stierf op 85-jarige leeftijd, was een nazaat van de broer van Zonnekoning Louis XIV, en zo ook van Louis-Philippe, de laatste koning der Fransen (1830-1848). Na de nederlaag van Napoleon in 1815 werd Frankrijk opnieuw een monarchie, die eind 18de eeuw werd afgeschaft met de Franse revolutie en de onthoofding van koning Louis XVI. 

Als Frankrijk weer een koninkrijk was geworden en het Huis van Orléans de vorst had mogen leveren, was Henri d’Orléans gekroond als Henri VII. Henri is overigens geboren in België, aangezien Frankrijk tot diep in de twintigste eeuw een wet had die het nazaten van koningen verbood in het land te verblijven. Zijn 53-jarige zoon Jean, die het nieuws over de dood van zijn vader maandag bekendmaakte, erft nu zijn aanspraak op de troon als Jean IV. Jean, die volgens zijn Twitter-account “Frankrijk en de Fransen wil dienen”, blijft erbij dat de Fransen “in hun hart nog altijd monarchisten zijn, maar door hun verstand republikeinen”.

Louis XX en Napoleon VII

Maar Jean is dus niet de enige troonpretendent. Zo is er het rivaliserende huis van Bourbon, de Spaanse tak van de Franse koninklijke familie, met de 44-jarige Louis de Bourbon of volgens zijn aanhangers koning Louis XX. Hij is een rechtstreekse afstammeling van Zonnekoning Louis XIV zelf, terwijl Henri en Jean afstammen van diens broer. Louis, “hoofd van de familie Bourbon”, drukte op Twitter zijn medeleven uit aan de familie van zijn verre neef Henri.

En dan is er nog de 32-jarige Jean-Christophe Napoléon Bonaparte, die een rechtstreekse afstammeling is van  Jérôme Boneparte, de broer van keizer Napoleon zelf. Bonaparte werkt als bankier in Londen en mengt zich zo min mogelijk in de Franse erfkwestie, maar wordt door zijn aanhangers wel Napoleon VII genoemd.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Is daar eigenlijk nog een (bloed)lijn in te trekken bij de troon claimers ?

 • Marc Van der Vloedt

  Effe kijken, wie nu nog de meeste opperbouwmeesters (van de leugens en parasitair gedrag) in zijn (33) rangen heeft ?

 • Mike Vanderkerken

  Monarchieën zijn niet meer van deze tijd, dit is een echt overblijfsel uit de middeleeuwen waarbij iemand de macht opeist louter en alleen door geboorte. Daarenboven kosten monarchieën handenvol geld door hun exuberante levensstijl.

 • Valentin Valmont

  De monarchie heeft geen toekomst meer zou een filosoof zeggen of voorspellen. Zelfs in België zal dat in de toekomst verdwijnen en enkel nog in sprookjes of toneel bestaan.