De tijd dringt: Alyshia (14) smeekt om moordenaar van moeder en halfzusje niet te executeren

Alyshia Strong bleef als een wees achter nadat op 23 oktober 2000 de stoppen bij haar vader doorsloegen: tijdens een ruzie in een appartement in Saint Louis had hij zowel haar moeder als haar tweejarige halfzusje doodgestoken. Alyshia zelf was op het moment van de feiten drie maanden oud. Ze werd ongedeerd teruggevonden op bed, met naast haar een groot slagersmes en een plas bloed.

Nu -bijna vijftien jaar later- smeken Alyshia en haar andere halfzus Lauren bij de gouverneur van Missouri om het leven van Richard Strong te sparen. Hij krijgt normaal gezien vandaag een dodelijke injectie in de staatsgevangenis van Bonne Terre.

"Ik heb mijn vader vergeven", klinkt het in een interview met Associated Press. "Hij speelt een belangrijke rol, met al de goede raad die hij me geeft. Het leven is hard en hij is nog de enige ouder die ik heb. Als hij in leven blijft, zou me dat zeker vooruit helpen." De woordvoerder van gouverneur Jay Nixon laat voorlopig enkel weten dat het gratieverzoek "bekeken wordt".

"Spijt van zijn daad"
De advocaat van Strong legt zich ook nog niet neer bij het doodsvonnis: hij tekende twee maal beroep aan, vanwege een procedurefout en de zware depressie waar hij nu mee sukkelt. "Hij heeft echt spijt van zijn daad. Beiden leden aan een mentale aandoening, geen wonder dus dat er vaak ruzie van kwam. Die relatie was gewoon niet gezond."

Na de moorden ging Alyshia bij de moeder van Strong inwonen. Toen het meisje zes jaar oud was, kreeg ze van haar de gruwelijke waarheid te horen. "Zij is diegene die ik nu mama noem", klinkt het in het gratieverzoek. "Alstublieft, spaar het leven van mijn vader. Voor mij zou dit opnieuw een zwaar verlies betekenen. Ik begrijp dat mijn vader moet boeten voor wat hij gedaan heeft, maar het is niet eerlijk dat ik hem als deel van de straf nooit meer zal kunnen zien."

"Geen enkel positief gevolg"
Alyshia beschrijft ook nog hoe ze betrokken raakte in een vechtpartij. "Hij reageerde teleurgesteld toen hij dat te weten kwam. Hij zei dat ik andere manieren moest vinden om mijn problemen op te lossen."

"Richard staat dichter bij Alyshia dan wie ook", voegt Lauren er nog aan toe. "Zijn executie zou geen enkel positief gevolg hebben. Slechte daarentegen, daar kan ik er wel honderd van bedenken."

Niet meerderjarig
Alyshia mag de executie niet bijwonen omdat ze te jong is. "Maar al ben ik zelf ook een slachtoffer, ik zal in een kamer vlakbij zitten om hem te steunen."

Als de terechtstelling doorgaat, zou dat dit jaar al de vierde zijn in Missouri. Texas is 'koploper' met acht stuks. Vorig jaar vonden in beide staten tien executies plaats.