Dé schrik van iedereen die ooit al een muziekinstrument meenam aan boord van een vliegtuig

Facebook Myrna Herzog
Reizen, het verloopt niet altijd even vlekkeloos en dat is nog een understatement wanneer je de bagage van de Braziliaanse Myrna Herzog ziet. De vrouw kreeg net geen zenuwinzinking toen ze iets op de bagageband zag liggen dat leek op haar zeventiende-eeuwse viola da gamba. 

De muzikaal directeur en dirigente bij het Duitse Phoenix Ensemble vloog met de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, die haar had beloofd het muziekinstrument met zorg het vliegtuig in- en uit te dragen. Is dat even anders uitgedraaid. "Alitalia haat muzikanten", schreeuwt Herzog in haar Facebookpost waaraan ze ook enkele foto's heeft gehangen. "Ze hadden me verzekerd dat iemand dit instrument met veel zorg aan boord zou dragen, in de hand. Ze is helemaal gevandaliseerd: het lijkt wel alsof er een auto overgereden is."

Ondertussen rijst de vraag of haar verhaal wel helemaal klopt. Want wie laat een zeventiende-eeuws instrument nu alleen achter in het laadruim van een vliegtuig? En waarom zou je geen verzekering afsluiten voor spullen die zo waardevol zijn? Dat zegt ook een celliste die op het bericht heeft gereageerd: "Waarom boek je in godsnaam geen extra stoel voor zoiets? Ik hou mijn instrument altijd dicht bij mij, laat het niet meer dan 50 centimeter achter of naast me staan. Dit is sowieso geen normale bagage, hier sluit je verzekeringen voor af, boek je extra stoelen voor." Zou Myrna hier wat extra centjes geroken hebben of is het inderdaad gewoon brute pech? 

Facebook Myrna Herzog

Zelf antwoordt ze dat ze geen extra zetel kon boeken omdat het vliegtuig volledig vol was, "daarom werd me vriendelijk beloofd dat er veel zorg voor zou gedragen worden". De vrouw heeft intussen klacht ingediend bij de luchtvaartmaatschappij, maar krijgt geen antwoord. Ze postte naar eigen zeggen ook foto's op de Facebookpagina, maar die werden tot tweemaal toe verwijderd. In een tweede post plaatste ze nog het document waarin van de schade melding wordt gemaakt.

Regels

Welke regels luchtvaartmaatschappijen hanteren voor het vervoeren van muziekinstrumenten, loopt uiteen. Bij budgetvlieger Easyjet bijvoorbeeld mogen muziekinstrumenten enkel als handbagage mee als die, met inbegrip van de koffer, niet groter zijn 30 x 120 x 38 centimeter. Violen, altviolen, piccolo’s, fluiten, klarinetten, bugels en trompetten vallen binnen die afmetingen. Wel kan een boordcommandant anders beslissen of kan het zijn dat er geen plaats meer is in de opbergvakken in de cabine. Grotere instrumenten (met uitzondering van cello’s) moeten bij Easyjet altijd worden ingecheckt op voorwaarde dat een extra kost wordt betaald en een extra stoel is geboekt. Ook bij Brussels Airlines en Ryanair gelden die regels.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • aaron lammens

  Als je met zoiets "oud" op het vliegtuig wilt stappen zou je toch wel best een polis afsluiten om dit soort voorvallen te laten dekken lomp van de luchtvaartmaatschappij en dom van dat mens om zo een kostbaar stuk niet te verzekeren

 • Jos Den Beste

  Viola is geen viool en is ongeveer even groot als een chello. Ik zie dat niet in het bagagerek weggezet worden. Als die dame echt geld had willen claimen , dan had ze wel gezorgd dat ze verzekerd was. Gewoon misdadig lomp van het AIitalia personeel

 • Eduard wynants

  Een viool kan ze dat niet zelf dragen.als het nu een bombardon was je oke maar een viool

 • yves Strubbe

  Er bestaan speciale koffers voor gevoelig materiaal. Daar mag je zelfs met een auto over rijden, de inhoud blijft in orde. Men moet wel enkele euros meer betalen.

 • raf peeters

  Viool?.Lijkt mij uit de kluiten gewassen viool niet?.