De schokkende HLN.BE-reportage over verkiezingsfraude

Bij de vorige Amerikaanse presidentsverkiezingen werden bijna drie miljoen uitgebrachte stemmen ongeldig verklaard. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat het dit jaar om nog veel meer stemmen gaat. HLN.BE trok op onderzoek en deed onthutsende vastellingen.

Sci-Fi in Vegas
Las Vegas, New Mexico. Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 14.565. In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 13.889, een daling van 676 (-4.6%). Twee jaar later, in 2008, zijn er nog eens 1.543 inwoners verdwenen. In één keer.

Het zou de intro kunnen zijn van een spannende Hollywoodfilm: de bewoners van twee straten in het arme, stoffige dorpje bestaan sinds kort niet meer. Ze wonen er nog wel, hun huizen staan er nog, maar volgens de inwonerslijsten zijn ze verdwenen. In totaal is een op de negen dorpelingen uitgewist, inclusief de lokale verkiezingswaarnemer.

Maar de schitterende lokatie in New Mexico - Roswell is niet eens zo ver weg - ten spijt: ze werden niet ontvoerd door aliens. Het gaat gewoon om verkiezingsfraude. En het is niet eens zo speciaal.

Swing State blues
Volgens onafhankelijke organisaties als Democracy Now en Election Protection zijn overal in de VS duizenden namen van inwonerslijsten geschrapt, zodat mensen zich niet als kiezer kunnen laten registreren. Dat gebeurde in zeker zes van de oorspronkelijk veertien swing states, staten waarin het bij de komende presidentsverkiezingen nog alle kanten op kan. In Colorado is zo zelfs een op de vijf potentiële kiezers verdwenen. Mocht u het nog niet doorhebben: wie niet bestaat, mag niet stemmen.

Heilige berg
Misschien denkt u nu: verdomde Republikeinen. En dan hebt u het mis. In New Mexico frauderen vooral de Democraten. Zij gaven de indiaanse bevolking in een regio in New Mexico stemformulieren zonder envelop, om de stemmen vervolgens ongeldig te verklaren, omdat ze - ra ra ra - niet in een envelop zaten. Waarom? De Indianen stemden vrijwel allemaal Republikeins: de Democraten willen immers in een voor de Indianen heilige berg een uraniummijn openen.

It's all about the color, baby
Democraten én Republikeinen weten: uiteindelijk gaat het allemaal om huidskleur. Niet die van Obama, maar die van de kiezer. En dan spelen die indianen eigenlijk niet eens zo'n grote rol. Arme en laag opgeleide zwarte Amerikanen daarentegen maken twaalf procent van de bevolking uit. Negentig procent van hen wil Obama het Witte Huis in helpen, dus stemmen kunnen doorslaggevend zijn.

De regering-Bush arrangeerde vier jaar geleden een wet in die vooral de zwarten treft: iedere kiezer moet bij de stembusgang een door de overheid uitgegeven identiteitsbewijs mét foto kunnen overhandigen. Een op de tien Amerikanen - armen en bejaarden - heeft zo'n document niet, omdat hij niet naar het buitenland gaat en geen auto of rijbewijs heeft.

Bij de zwarte Amerikanen gaat het daarbij om een op de vijf. In de swing state Indiana bijvoorbeeld verliezen op die manier zeker honderdduizend zwarten hun stemrecht, want het is vaak erg ingewikkeld en omslachtig om zo'n identiteitsbewijs te verkrijgen.

Er zijn ook nog altijd vier staten, waaronder Florida, waar je nooit meer mag stemmen als je ooit een criminele veroordeling hebt opgelopen.

Computers zijn voor rijke mensen
De Democraten klagen ook dat de stemcomputers voornamelijk in de rijkere, blanke en daarmee vaak met name Republikeinse wijken worden neergezet, net als vier jaar geleden gebeurde. Toen waren blanken vaak binnen een kwartier klaar, terwijl zwarten tot vier uur moesten wachten om een stem uit te brengen.

"U heeft het niet goed gedaan"
Ook zijn er problemen met de stemcomputers in staten waarvan de inwoners nu al hun stem mogen uitbrengen. In Palo Pinto County (Texas) en op diverse plaatsen in West-Virginia veranderen de touch screen stemmachines Democratische stemmen in Republikeinse. Klachten van kiezers hierover werden weggewuifd, de stemmachines zijn tot op heden niet verwijderd of vervangen.

"U heeft het niet goed gedaan", kregen de kiezers te horen, schrijft de Charleston Gazette. Volgens Democraten heeft het feit dat de stemcomputers van Election Systems & Software's iVotronic worden gefabriceerd door een verstokte Republikein, er alles mee te maken.

Hollywood helpt
Election Protection zet tienduizend advocaten in het hele land in om fraude te voorkomen en adverteert met een hotline waar mensen vragen kunnen stellen. Filmsterren roepen mensen op op film vast te leggen als ze geen stem mogen uitbrengen en het filmmateriaal op internet te zetten. Zoals acteur Tim Robbins zegt: "In 's werelds grootste democratie moet je tegenwoordig vechten voor je recht om te stemmen."

Geen huis? Geen stem!
Volgens de Michigan Messenger proberen de Republikeinen in Michigan de hypotheekcrisis te misbruiken om stemmen te laten verdwijnen. De partijtop stelt dat mensen die vanwege schulden uit hun huis dreigen te worden gezet, niet mogen stemmen. In totaal gaat het in die staat nu om een lijst met 62.000 gezinnen, en het aantal groeit met de dag. De lijst wordt opgesteld door David Trott, fervent Republikein en een van McCains grootste donateurs.

Wees bang, beste kiezer
De Philadelphia Inquirer in swing state Pennsylvania meldt dat de naar Democraten neigende studenten van de Drexel University in Philadelphia folders hebben gekregen met daarin een waarschuwing: bij de stembureaus zouden volgende week politieagenten in burger staan om iedereen te arresteren die iets op zijn kerfstok heeft, al is het maar een parkeerboete. Studenten van de Virginia Tech, waar Obama eveneens populair is, werd verteld dat ze hun studiebeurs verliezen als ze zich als kiezer registeren.

Het gaat in de VS blijkbaar niet langer om wie het beste stemmen wint, maar wie ze het beste kan laten verdwijnen. (mvl)