De Saoedi's bouwen een stad zo groot als België en zo zal ze eruitzien

Knowledge Economic City Company
Saoedi-Arabië bouwt aan de Rode Zee een nieuwe stad die bijna zo groot wordt als België. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft er goed 425 miljard euro voor uitgetrokken. De stad, die voorlopig de naam 'Neom' krijgt, zal volledig draaien op zonne- en windenergie. De eerste ontwerpen van de 26.496 vierkante kilometer grote hub zijn nu uitgelekt.

Het gigantische bouwproject moet Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van olie-export. De stad komt te liggen in een speciale economische zone van 26.500 vierkante kilometer met bedrijven en multinationals die zich richten op de toekomst: denk aan water, voedsel, biotechnologie, robotica en entertainment. 

De stad verrijst aan de Rode Zee en de Golf van Akaba, dicht bij de drukke zeeroute naar het Suezkanaal. Een brug over de Rode Zee verbindt de wijken van de stad die drie landen beslaat: Saoedi-Arabië, Egypte en Jordanië. 

Het geld voor het megaproject komt uit het grootste staatsfonds van Saoedi-Arabië en van private investeerders. De bouw en exploitatie zal meer dan 500 miljard dollar kosten - of goed 425 miljard euro. Verwacht wordt dat 'Neom' in 2030 honderd miljard dollar per jaar moet bijdragen aan de Saoedische economie. Het eerste stadsdeel moet opgeleverd worden in 2025. 'Neom' krijgt naast een eigen wet- en regelgeving ook een eigen belastingregime. 

Volgens het masterplan is er ook heel wat plaats voor residentiële wijken met tal van parken, speelpleinen, gym- en fitnesszalen, moskeeën en gigantische zwemparadijzen. De stad wil 20.000 mensen tewerkstellen en voorziet voor hen ook woningen - de meeste burgers zullen echter leven in appartementsblokken die over het hele gebied neergeplant worden en er allemaal hetzelfde zullen uitzien.

Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company
Knowledge Economic City Company42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leila Ali

  Amai onze belgen kunnen alleen maar klagen en zagen , zo verbitterde reacties hieronder pff

 • veerle ballegeer

  Ze kunnen er misschien al die moslimvluchtelingen huisvesten die nu in Europa zitten, probleem opgelost!

 • Christina Van Dyck

  Die 425 miljard euro komt van de verkoop van hun olie die wij allemaal massaal hebben aangekocht voor onze auto's, industrie, e.d. Schatrijk zijn die mannen geworden, in heel snel tempo, allemaal met ons geld. De tijd dat ze in de woestijn zwierven op hun kamelen is niet zó lang geleden. En nu dat hun olie stilletjes aan op geraakt, moeten ze een andere bron van inkomsten vinden natuurlijk. En wij gaan er meer en meer op achteruit.....De rijkdom verhuist naar de olielanden.

 • Karel De Keizer

  Decadente waanzin, meestal specialiteit van zij wier god geld is. De Saudi's zijn dus goed geplaatst

 • chris delanghe

  hebben ze daar nu water gevonden nu de olie opgeraakt? of hebben ze daar geen water van doen? Benieuwd hoe ze dat gaan flikken. Rap rap een watermaatschappij gaan oprichten die het monopolie heeft en laat ze maar dokken. Geld genoeg (denk ik). Té laat alles is al geregeld (achter de schermen)