De pijnlijke gedichten van de Chinese arbeider die onze smartphones maakt

Archiefbeeld.
AFP Archiefbeeld.
Veel Chinese jongeren trekken van het platteland naar de grote steden om er te timmeren aan luxetoestellen in de hoop onderweg ook een beter leven te timmeren voor zichzelf. Maar de realiteit is bitter. Terwijl wij vrolijk op onze smartphone tokkelen, maken zij die smartphones in erbarmelijke omstandigheden. De jonge Xu Lizhi werkte in zo'n fabriek. Hij pleegde zelfmoord. Zijn vrienden delen nu de hartverscheurende gedichten die hij schreef tijdens zijn werk...

Grote namen
Dorpsjongen Xu (toen 20) trok naar de Zuid-Chinese miljoenenstad Shenzhen in 2011 in de hoop het rurale leven vaarwel te zeggen en een beter leven te starten.

Net zoals honderdduizenden het hem voordeden was de tocht naar beterschap hachelijk en startte die noodgedwongen aan de lopende band in een fabriek, in zijn geval bij Foxconn Technology Group, de gigant die gelinkt is aan grote namen zoals Apple, Acer en Microsoft. Om greep te krijgen op de situatie begon Xu te schrijven. Het resultaat: pijnlijke, maar prachtige gedichten.

Uitgeput
Ook al zou de situatie in Chinese fabrieken sterk verbeterd zijn de laatste jaren, niemand hier zal ontkennen dat er nog dingen gebeuren die we hier niet zouden tolereren. Ook voor Xu bleef het een afmattende doorzettingsslag tussen dagshiften en nachtshiften, van lange uren rechtstaan zonder pauze. Als hij zijn familie belde zei hij niets over zijn moeilijkheden en ook niets over zijn schrijfsels, die hij wel online en in het bedrijfskrantje publiceerde.

Eind vorig jaar ging Xu naar een winkelcentrum. Hij nam de lift tot op de 17e verdieping en sprong. Een migrantarbeider en bevriende dichter pende iets voor Xu (24) neer: "Another screw comes loose. Another migrant worker brother jumps. You die instead of me. And I keep writing instead of you."  

Voor onze smartphone
De familie en vrienden van Xu besloten om de gedichten die ze later van hem vonden vrij te geven. Ze hopen niet alleen zijn mooie poëtische werk te delen, maar ook bewustwording te verspreiden over de harde omstandigheden waarin Chinese arbeiders werken, voor onze smartphone.

The Nao Project, libcom.org
The Nao Project, libcom.org
The Nao Project, libcom.org
The Nao Project, libcom.org