Vaticaan start proces tegen vroegere aartsbisschop en nuntius voor kindermisbruik

Josef Wesolowski in 2009.
REUTERS Josef Wesolowski in 2009.
In het Vaticaan start op 11 juli een correctioneel proces tegen de vroegere aartsbisschop en nuntius van de Heilige Stoel Josef Wesolowski wegens het seksueel misbruik van jongetjes, zo heeft de mini-staat vandaag bekendgemaakt.

In Polen geboren, werd Wesolowski in 2013 teruggeroepen als pauselijke nuntius ("ambassadeur") uit de Dominicaanse Republiek, na beschuldigingen in de plaatselijke pers van pedofilie. In juni 2014 bevond een kerkelijk panel de man schuldig en niet langer geschikt voor het priesterambt.

Het Vaticaan deelde nu mee dat Wesolowski zich zal moeten verantwoorden voor seksueel misbruik van kinderen toen hij tussen 2008 en 2013 diplomatieke vertegenwoordiger van de Heilige Stoel was in Santa Domingo, en voor het verzamelen van kinderporno op zijn computer na zijn terugroeping in augustus 2013 naar Rome.

Het proces moet op 11 juli beginnen. De vroegere Poolse aartsbisschop (66) is de eerste die in het Vaticaan zal moeten terechtstaan tengevolge van strengere wetten ter beteugeling van pedofilie die paus Franciscus in juli 2013 in het Vaticaanse strafrecht heeft doorgedrukt. De ex-nuntius riskeert tot twaalf jaar cel.

Hij is in september 2014 opgepakt en onder huisarrest geplaatst. Enkele maanden daarvoor had de Vaticaanse congregatie voor de Geloofsleer hem terug in de lekenstand geplaatst.