Paus wil flexibiliteit in condoomdebat

Paus Franciscus
epa Paus Franciscus
Paus Franciscus houdt zijn kerk in het midden wanneer het de houding van het Vaticaan betreft tegenover het gebruik van condooms, met name in de strijd tegen hiv. De katholieke kerk staat op dat vlak voor een "dilemma", aldus de Argentijnse kerkleider, die ter zake een lans breekt voor enige "flexibiliteit". De vraag werd hem gesteld na afloop van zijn bezoek aan Afrika, het continent waar Aids nog steeds welig tiert. Franciscus vermeed echter angstvallig een concreet antwoord te leveren.

De kwestie is, volgens de Heilige Stoel, een wikken en wegen van, enerzijds, het gebod van de onthouding en, anderzijds, het gebod 'gij zult niet doden'. Het gaat er om, aldus de paus, "het leven te verdedigen of het geslachtsverkeer, waaruit het leven voortvloeit". Hij haalde een verhaal uit de Bijbel aan om het dimemma te staven, al wordt er in zowel Oud als Nieuw Testament met geen woord over preservatiefjes gerept.

Bovendien, dixit de roomse kerkleider, is de condoomkwestie niet het grootste probleem. Ongelijkheid, honger en oorlogen zijn andere koek. En dan is er nog, zei Franciscus, later vandaag de klimaatkwestie, waar de mensheid als lemmings op de rand van de collectieve zelfmoord staat.

Volgens de officiële orthodoxie mag een katholiek zich niet van rubbertjes bedienen.