Paus waarschuwt voor overmatige consumptiedrang in aanloop naar de feestdagen

Paus Franciscus waarschuwt in aanloop naar de feestdagen voor de ‘consumptiedrang’ die deze maand overal op de loer ligt.
AFP Paus Franciscus waarschuwt in aanloop naar de feestdagen voor de ‘consumptiedrang’ die deze maand overal op de loer ligt.
Paus Franciscus heeft zondag, tijdens een van de belangrijkste shoppingweekends van het jaar, gewaarschuwd voor het verlangen naar consumptie in de aanloop naar de kerstperiode. Hij omschreef de consumptiedrang als "een virus dat het geloof tot in zijn kern aanvalt".

"We moeten ons bevrijden van het waanidee dat men gelukkig is wanneer men heel veel dingen heeft. Weersta aan het verblindende licht van consumptie dat deze maand overal schijnt", maande de paus de gelovigen aan tijdens een misviering in het Vaticaan in Rome.

De oproep van de kerkleider komt er op een traditioneel erg druk winkelweekend, met de uit de Verenigde Staten overgewaaide kortingendag Black Friday net achter de rug en Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving wanneer consumenten op zoek gaan naar online koopjes, in aantocht. In de Verenigde Staten kochten consumenten dit jaar meer online dan ooit op Black Friday. In totaal werd er via het internet 7,4 miljard dollar uitgegeven, omgerekend zo'n 6,7 miljard euro, zo bleek zaterdag uit de cijfers.

De paus veroordeelde die buitensporige koopjesdrang en hekelde dat "het nooit genoeg is". "We moeten het idee overwinnen dat de zin van het leven ligt in het accumuleren", besloot hij.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Door al dat opdringerig gedrag van o.a de handel voor Black Friday heb ik voor de zoveelste keer een grondige afkeer gekregen van consumeren. Misschien moet de paus zich ook eens tot hen richten - ze hebben ook nooit genoeg. Overal waar je keek was het black friday, rode neuzendag, warmste week, etc. Door al die opdringerigheid blijft mijn portemonnee dicht. Ik zal zelf wel bepalen waar ik mijn geld aan uitgeef.

 • Sobek Wessels

  Moesten alle Religie's en geloven hun bezittingen afgeven of verkopen en dit aan de armen schenken dan Hadden we geen armen Meer ! ? Zegt dit genoeg ? Jezus Had GEEN bezit en deelde alles wat hij had met anderen ? Ik heb de Kerk dit nog nooit zien doen eigenlijk geen enkele religie ?

 • Christine Laevers

  Als ik de beelden zie van binnenstormende mensen op Black Friday ... als dat soort mensen geconfronteerd wordt met voedseltekorten, gaan die moorden ipv te rantsoeneren. Ik ben niet gelovig maar de Paus heeft een punt.

 • Sjonny Martero

  Hij gaat een boterhammetje met confituur eten waarschijnlijk.

 • Luc Brouckaert

  Breek me de mond niet open! Dat hij dan maar eens begint met al zijn rijkdom weg te schenken aan minder bedeelden. Een andere moet minder uitgeven zodat er meer overblijft voor hen.