Paus spreekt 'taboewoord Rohingya' toch uit

De paus begroette de Rohingya-moslims tijdens een interreligieuze gebedsbijeenkomst.
EPA De paus begroette de Rohingya-moslims tijdens een interreligieuze gebedsbijeenkomst.
Paus Franciscus heeft vandaag voor het eerst tijdens zijn Azië-reis het 'taboewoord Rohingya' in het openbaar uitgesproken. Hij deed dat tijdens een ontmoeting in Bangladesh met een aantal gevluchte moslims uit het buurland Myanmar, waar hij het woord zorgvuldig had vermeden.

De paus begroette de Rohingya-moslims tijdens een interreligieuze gebedsbijeenkomst. Zij waren daarvoor speciaal van een vluchtelingenkamp in Cox's Bazaar naar Dhaka overgebracht. De paus zegende hen, hield hun handen vast en luisterde naar hun verhalen. Hij vroeg hun om vergiffenis voor de "onverschilligheid van de wereld" en zei: éDe aanwezigheid van God heet ook 'Rohingya'."

Hele dorpen platgebrand

Bangladesh heeft meer dan 620.000 Rohingya opgevangen die uit Myanmar zijn gevlucht vanwege een offensief van het Myanmarese leger tegen gewapende opstandelingen in de deelstaat Rakhine. Gevluchte Rohingya zeggen dat er op grote schaal is gemoord en verkracht en dat hele dorpen zijn platgebrand.

De paus was voor zijn komst naar Bangladesh in Myanmar, waar hem op het hart was gedrukt het woord Rohingya niet uit te spreken, om niet de woede van boeddhistische extremisten te wekken. Rohingya worden in Myanmar niet als staatsburgers erkend.

Uit politieke en veiligheidsoverwegingen heeft de paus ervan afgezien een vluchtelingenkamp in Bangladesh te bezoeken. "Onze regering wilde het niet'', zei de aartsbisschop van Chittagong, Moses Costa.

Eerder vandaag droeg de paus in Dhaka een mis op voor meer dan 100.000 mensen die uit alle uithoeken van Bangladesh naar de hoofdstad waren gekomen om hem te zien. Tijdens de dienst wijdde de paus zestien priesters. Van de ruim 160 miljoen inwoners van Bangladesh is het overgrote deel moslim; katholieken maken maar 0,24 procent uit van de bevolking.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Van Geel

    Je moet wel zeggen dat deze oude man lef heeft. Iemand als hij die anderen de les gaat spellen aangaande morele zaken is in feite triest. Deze man die in het verleden pedofielen een hand boven het hoofd heeft gehouden en nu als paus nog steeds weinig of niets doet om dit soort problemen hard aan te pakken in zijn organisatie zou de laatste moeten zijn die het idee in zijn hoofd haalt om anderen terecht te wijzen.

  • Arthur Houben

    Schoenmaker blijf bij je leest: als kerkelijke leider heeft de paus zich niet te bemoeien met politiek! PUNT Komt hij zo ook op voor christenen die vervolgd en vermoord worden overal????Nee toch?