Paus spreekt christenen in Irak moed toe in videoboodschap

AP
Paus Franciscus heeft opnieuw opgeroepen om de daden van de terreurorganisatie Islamitische Staat te veroordelen en heeft de christenen in Irak moed toegesproken. "Jullie zijn in mijn hart, in mijn gebed en in de gebeden van de hele christelijke gemeenschap", zei de Argentijn in een videoboodschap aan christenen in de Iraakse stad Mosoel en vluchtelingen in Erbil, die de Franse kardinaal Philippe Barbarin in gezelschap van vrijwilligers persoonlijk overbracht.

"Als geestelijke leiders hebben we de plicht alle aanvallen op de menselijke waarden en mensenrechten te veroordelen", vorderde de 77-jarige kerkvorst. "Ik smeek met luide stem om een sterk internationaal akkoord om de conflicten op te lossen die uw geboortelanden met bloed besmeuren".

Franciscus benadrukte hij dat zelf naar Irak had willen komen, maar omdat dit niet mogelijk was hij een videoboodschap stuurde. "Ik wens ook dat jullie terugkeren, jullie kunnen terugkeren", zei het hoofd van de Katholieke Kerk. De paus toonde zich er bezorgd over dat "hele gemeenschappen, vooral maar niet enkel, christenen en jezidi vluchten en wegens hun etnisch-religieuze identiteit onder onmenselijk geweld moeten lijden".