Paus ontslaat hoofd van Congregatie voor de Geloofsleer

Gerhard Müller (midden).
AP Gerhard Müller (midden).
Het hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer, de aartsconservatieve Duitse kardinaal Gerhard Müller, is opzijgeschoven door paus Franciscus. Müller is "verrast" dat hij niet langer aan het hoofd van de Congregatie mag blijven staan. "Er was geen onenigheid tussen mij en paus Franciscus", zo heeft hij laten verstaan in een reactie aan de Allgemeinen Zeitung.

Het nieuws werd gisteren al uitgebracht door de conservatieve blogs Corrispondenza Romana en Rorate Caeli. Vandaag volgden onder meer La Stampa en Il Messaggero.

Paus Franciscus zou de 69-jarige Müller gisteren gemeld hebben dat zijn mandaat er na vijf jaar op zit. De Duitser kwam op 2 juli 2012 aan het hoofd van de Congregatie, die de doctrine van de kerk uittekent. Een woordvoerder van het Vaticaan was niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de 69-jarige Müller heeft de paus beslist om voortaan enkel nog ambtstermijnen van vijf jaar toe te staan. "Ik ben de eerste persoon waarbij dat is toegepast", zo klinkt het. Zondag zit zijn ambtstermijn er officieel op. De Duitser zal worden opgevolgd door de 73-jarige Spaanse aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer, die tot nu toe secretaris was van de Congregatie. De prefect van deze Congregatie is een van de machtigste posities binnen het Vaticaan.

De Duitse kardinaal wordt beschouwd als een van de grote tegenstanders binnen het Vaticaan van Franciscus' 'Amoris Laetitia', de pauselijke brief over de liefde. Daarin suggereerde hij onder meer dat hertrouwde gescheiden gelovigen niet automatisch uitgesloten moeten worden van de communie.

In maart beschuldigde Marie Collins, die als 13-jarige slachtoffer werd van seksueel misbruik door een priester, de Congregatie van Müller ervan het werk van een pauselijke commissie over dat misbruik tegen te houden. Het was het "beschamende" gedrag van de congregatie dat leidde tot Collins' ontslag uit de pauselijke commissie, zei ze in interviews.

Müller zal wel actief blijven in Rome. "Ik blijf kardinaal en ga wetenschappelijk werk verrichten. Ik heb genoeg te doen", zo klinkt het.