Paus neemt stappen voor heiligverklaring Johannes XXIII en Johannes Paulus II

Paus Franciscus.
GETTY Paus Franciscus.
Paus Franciscus roept op maandag 30 september een consistorie samen voor de heiligverklaring van zijn voorgangers Johannes XXIII en Johannes Paulus II. Dat meldt KerkNet.

De processen voor de heiligverklaring van beide pausen werden begin juli afgesloten. Paus Franciscus besliste toen dat er geen tweede wonder nodig is voor de heiligverklaring van Johannes XXIII. Paus Johannes Paulus II verklaarde Johannes XXIII zalig op 3 september van het Jubeljaar 2000. Johannes Paulus II zelf werd op 1 mei 2011 zalig verklaard.

Op de precieze datum van hun heiligverklaring blijft het wachten tot het consistorie van eind deze maand. Een consistorie is in de roomskatholieke kerk een bijeenkomst van de paus met de kardinalen.

KerkNet speculeert op zondag 27 april 2014, de door Johannes-Paulus II ingestelde 'zondag van de Goddelijke Barmhartigheid'.

Nog volgens het katholieke internetpersbureau zal de Argentijnse paus naar verwachting tijdens het consistorie met de in Rome aanwezige kardinalen ook overleggen over de hervorming van de Romeinse Curie.

Nieuwe kardinalen?
Of de kerkleider tijdens dit consistorie al zijn eerste kardinalen zal creëren is voorlopig onduidelijk. Maar nu al is duidelijk dat deze eerste Latijns-Amerikaanse paus de internationalisering van de Romeinse curie zal voortzetten, weet KerkNet.