Paus: 'Gij zult pedofilieschandalen niet onder de mat vegen'

PHOTO_NEWS
Pedofilieschandalen binnen de katholieke kerk mogen nooit meer stil gehouden worden. Dat heeft paus Franciscus vandaag verordend in een brief aan de bisschoppen en katholieke leiders. Er mag helemaal "niets" worden ondernomen om dit soort schandalen in de doofpot te stoppen. "Er is geen enkele plaats in de Kerk voor wie kinderen misbruikt", schrijft het Argentijnse kerkhoofd. "Gezinnen moeten weten dat de Kerk op geen inspanning kijkt om hun kinderen te beschermen", luidde het voorts.

De brief werd verzonden aan de vooravond van de eerste plenaire zitting in het Vaticaan van een door de paus benoemde commissie deskundigen voor de bescherming van minderjarigen. Die commissie, voorgezeten door de Amerikaanse kardinaal Sean O'Malley, telt 16 leden: negen mannen en zeven vrouwen. Vorige maand was de commissie uitgebreid met acht nieuwe leden, uit Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Twee van de commissieleden zijn zelf het slachtoffer geweest van kindermisbruik in de kerk.

Het imago van 'Rome' is de voorbije decennia ernstig aangetast door pedofilieschandalen in de kerk, katholieke scholen, internaten en in weeshuizen, én door pogingen van de clerus om die wanpraktijken te verdoezelen. Dat leidde zelfs tot het ontstaan van het neologisme 'pedopriester'.