Paus Franciscus krijgt dan toch geen Facebookaccount

Paus Franciscus.
PHOTO_NEWS Paus Franciscus.
Paus Franciscus gaat niet op Facebook. Dat meldt katholiek.nl, de grootste rooms-katholieke religieuze website van de Benelux. Vertegenwoordigers van 's werelds grootste sociaalnetwerksite hebben tevergeefs geprobeerd het Vaticaan te overtuigen.

"De paus komt niet op Facebook omdat hij geen ongewenste reacties wil die een authentieke getuigenis van het evangelie in de weg zouden staan. Dat klinkt om meerdere redenen heel redelijk en realistisch. Op Twitter, waar de paus in meerdere talen interactief is, kunnen negatieve berichten en trollen gemakkelijk worden genegeerd. Veel tweets worden niet door anderen gezien", stelt katholiek.nl.

"Op Facebook ligt dat anders: daar zijn aanstootgevende reacties prominent in beeld. De staf van de communicatieafdeling kan daar niet tegenop modereren. Nu al wordt veel tijd besteed aan het opschonen van de Facebookpagina voor de nieuwswebsite van het Vaticaan, News.va. Daar worden obscene reacties weggehaald. Kritiek blijft, mits er niet wordt gescholden, gewoon te lezen."

Het besluit om de paus niet op Facebook te vertegenwoordigen, komt voor velen als een verrassing en betekent ongetwijfeld een teleurstelling voor Facebook, aldus de website, die eraan herinnert dat paus Franciscus in 2013 de meest besproken persoon was op de sociaalnetwerksite.