Paus Franciscus kan zich vinden in scheiding: "Soms is het onvermijdelijk"

PHOTO_NEWS
Paus Franciscus heeft vandaag laten verstaan dat het voor sommige getrouwde koppels onmogelijk is om samen te blijven. "Soms is het zelfs moreel noodzakelijk", voegde hij daaraan toe. Met die uitspraak gaf de paus opnieuw zijn progressieve karakter te kennen.

"Het is waar dat in sommige gevallen een scheiding onvermijdelijk is. Soms is het zelfs moreel noodzakelijk", dat zei paus Franciscus tijdens zijn wekelijkse audiëntie op het Sint-Pietersplein in Rome. Met die speciale gevallen verwijst de paus naar huiselijk geweld en uitbuiting waarvan de zwakkere partner of de kinderen het slachtoffer zijn.

Franciscus' opmerking komt er een dag nadat een werkdocument voor de bisschoppensynode van oktober over de familie uitlekte. Op die conferentie zal onder andere de behandeling van mensen die niet voldoen aan de normen en waarden van de Katholieke Kerk worden besproken: scheidingen, ongetrouwde koppels en homoseksualiteit.

"Rondom ons zien we verschillende families die leven in een zogenaamde niet-reguliere -ik houd niet van dit woord- situaties, waarover we ons vragen moeten stellen. Hoe kunnen we hen helpen? Hoe kunnen we hen steunen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen niet de gijzelaars worden van hun vader of moeder?", zei de paus.