Paus Franciscus: "Doopsel mag niemand geweigerd worden"

PHOTO_NEWS
Het katholieke sacrament van het doopsel mag niet geweigerd worden, ook als de ouders niet volgens het katholieke geloof leven. Dat heeft paus Franciscus vandaag gezegd in krachtig pleidooi tegen de "bureaucratische" kerk.

De paus deed zijn uitspraak tegenover enkele duizenden priesters die in de kerk van sint-Jan-van-Lateranen aanwezig waren. Hij gaf aan geschandaliseerd te zijn door de houding van een priester in Buenos Aires die het doopsel had geweigerd aan het kind van een tienermoeder.

"Hoe kan zoiets? Dat arme kind heeft de moed gehad om het kind alleen op de wereld te zetten, en de Kerk weigert haar het doopsel voor de baby? Wat voor mensen zijn wij dan? Zijn wij puriteinen? Als de Kerk zich bureaucratisch opstelt en de letter van de wet als enig criterium erkent, dan is ze een stiefmoeder, geen moeder van de gelovigen", zei de paus in het Spaans. Zijn tekst was ter plekke geïmproviseerd.

"Maak het volk van God niet bang", zei de paus, "stop met moraliseren en spreek over Jezus", herhaalde hij diverse keren. De paus heeft al vaker gepleit voor een ander taalgebruik in de Kerk, een taalgebruik dat uitgaat van medelijden en empathie, eerder dan van strikt respect voor de wet. De paus wordt daarvoor af en toe ook door sommigen bekritiseerd.