Paus als vredesgezant naar Sarajevo

Paus Franciscus.
AFP Paus Franciscus.
Paus Franciscus brengt vandaag naar eigen zeggen als vredesgezant een eendaags bezoek aan de Bosnische hoofdstad Sarajevo. Hij wil niet alleen de katholieken in hun geloof bemoedigen, maar ook de dialoog tussen de verschillende godsdiensten in Bosnië-Herzegovina bevorderen. Het bezoek moet echter vooral het vreedzaam samenleven in het land stimuleren, zei hij deze week in een videoboodschap aan de inwoners van het land in de Balkan.

Nog voor zijn komst is de paus in dat laatste geslaagd. In de voorbereiding van het bezoek hebben de orthodoxe Bosnische Serviërs, de katholieke Kroaten en de moslims nauw met elkaar samengewerkt. "Burgers van alle etnische groepen hebben openlijk uitdrukking gegeven aan hun vreugde over het bezoek", zei analiste Tanja Topic van een instituut in de Bosnisch-Servische republiek tegen persbureau Reuters. "Dat heeft zeker te maken met de boodschappen voor vrede, eenheid en verdraagzaamheid die de paus sinds zijn verkiezing heeft verspreid."

Het hoogtepunt van het bezoek is een mis in het stadion waar in 1984 de Olympische Winterspelen werden gehouden. Niet alleen veel Bosnische Kroaten, maar ook tienduizenden inwoners van het overwegend katholieke Kroatië worden daar verwacht.