De minister voor Inheemse Australiërs is voor het eerst zelf Aboriginal

Ken Wyatt werd afgelopen week gekozen als Minister voor inheemse Australiërs. Hij is daarmee de eerste Aboriginal ooit die die positie mag bekleden. 

Deze historische aanstelling maakt van hem ook de eerste inheemse Australiër die in het kabinet, het Australisch federaal parlement, mag zetelen. Het nieuws werd bekend gemaakt door de minister-president op National Sorry Day, een dag die de wreedheden tegenover Aboriginals herdenkt. 

Veel inheemse Australiërs vieren de benoeming van Wyatt, maar er staan hem grote uitdagingen te wachten, want Australië worstelt nog altijd met grote discussies over inheemse erkenning en ongelijkheid. Zo hebben Aboriginals over het algemeen een slechtere gezondheidstoestand dan de rest van de bevolking en hebben ze een levensverwachting die 20 jaar lager ligt. 

Gestolen generatie

Tijdens zijn eerste speech ging hij traditioneel gekleed, in een jas van kangoeroehuid, versierd met veren van een roodstaartige zwarte kaketoe, een symbool van leiderschap bij de Aboriginals. Gevolgd door een staande ovatie door zijn partijgenoten.

Voor hij in de politiek stapte, was hij leerkracht in het basisonderwijs en daarna ambtenaar in de gezondheidszorg. Zijn moeder behoorde tot de Gestolen Generatie, waarbij Aboriginal-kinderen met geweld van hun ouders werden gescheiden en bij witte families werden ondergebracht. 

Systematische discriminatie

Hoewel Aboriginals al eeuwenlang het land bevolken, blijft het nog steeds eerder uitzonderlijk dat ze in het parlement terecht komen. Tot nu toe zetelden er nog maar 10 inheemse politici in het parlement. Dat ze nog maar 4% van de bevolking uitmaken en dus een minderheid zijn, is niet de voornaamste reden. Al decennialang worden Aboriginals systematisch gedscrimineerd. Zo kregen ze pas in 1962 het recht om te stemmen in federale verkiezingen. “Inheemse mensen zijn heel lang heel bewust in de marges van de politiek gehouden”, zegt professor O’Sullivan, expert inzake inheemse representatie. 
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christine Laevers

    Schandalig laat. Ergens nog te begrijpen als de oorsprong van de blanke 'Australiërs' voor 1986 onbespreekbaar was in Australië. Het boek 'The fatal Shore' van Robert Hughes verbrak het taboe. Maar nooit helemaal. Europese arrogantie 18de, 19de , 20ste eeuw kende letterlijk en figuurlijk geen grenzen.

  • Filip Desmedt

    Nee , een echte inheemse Australier is een Aboriginal , al de rest zijn imigranten !!!

  • Jan Verstrepen

    Een echte Australiër in feit.