De mentale gezondheidstest van Trump: doe jij beter dan de president?

.
rv .
De Amerikaanse president Donald Trump moest begin deze week enkele gezondheidstests ondergaan. Ook zijn zo vaak in twijfel getrokken mentale gezondheid werd gecheckt. Dat gebeurde met de MoCa-test, wat staat voor Montreal Cognitive Assessment. Doe jij beter dan The Donald?

De test gaat onder meer na of er tekenen van dementie optreden in het brein. Zo moet je een lijstje van vijf woorden vijf minuten lang kunnen onthouden of een neushoorn kunnen herkennen. De president deed dat allemaal prima. Volgens zijn dokter Ronny Jackson had hij alle vragen van MoCA correct en haalde hij 30 op 30. 

De test duurt tien minuten. De vragen zijn redelijk eenvoudig en testen het geheugen, de concentratie, de aandachtsboog en het visuele vermogen. Wie boven 26 scoort, heeft "normale" cognitieve functies. Een score van 25 of lager wijst op problemen. Je doet de test best met twee, waarbij iemand de onderzoeker is en de andere de onderzochte.

MoCA Test English 7 1 by Sanda Batan on Scribd

MoCA is ontwikkeld om symptomen van dementie te ontdekken, die kunnen wijzen op ziektes als Alzheimer of Parkinson. Trump is de eerste president die zo'n test onderging, nadat hij daar zelf uitdrukkelijk om had gevraagd. Democraten, journalisten en psychiaters twijfelden openlijk aan de mentale gezondheid van Trump wegens zijn vreemde gedrag, zijn erg beperkte woordenschat en zijn bijzondere relatie met het begrip waarheid. Het antwoord van Trump kwam natuurlijk via een tweet: "Mijn hele leven lang zijn mijn twee grootste troeven mijn mentale stabiliteit geweest en echt heel slim zijn".

Zijn resultaat op de MoCA-test wijst er alleszins op dat de president geen duidelijke symptomen van dementie vertoont. Maar een arts zei gisteren al op de persconferentie dat de test geen defintief uitsluitsel geeft over een perfecte cognitieve gezondheid omdat hij niet dementie niet kan opsporen in het vroegste stadium, met dan vaak symptomen als persoonlijkheidsveranderingen en stemmingswisselingen. 

De vragen

Vul het lijstje verder aan: 1, A, 2,... , E.  (zie tekening hierboven)

Teken deze kubus na. (zie tekening)

Teken een klok met de wijzers op tien over elf.

Benoem deze drie dieren. (zie tekening)

Er worden vijf woorden (face, velvet, church, daisy, red) voorgelezen die je moet nazeggen, en na vijf minuten nog eens moet herhalen. De volgorde is niet belangrijk.

Er worden getallen voorgelezen die je moet herhalen. En nog een reeks, die van achter naar voor moet herhalen.

Er worden letters voorgelezen. Je moet met je hand tikken telkens je de letter A hoort.

Begin van 100 en trek telkens zeven af.

Zeg deze twee zinnen na: I only know that John will help me today / When dogs were in the room, the cat always hid under the bed.

Noem zo veel mogelijk woorden op die beginnen met de letter F in 1 minuut.

Wat is de gelijkenis tussen deze twee termen, zoals fruit dat is voor banaan en appelsien: trein - fiets, horloge - liniaal

Je moest vijf woorden onthouden, welke? De volgorde is niet belangrijk.

Geef de datum van vandaag en de naam van de plaats en de stad waar de test is afgenomen.

Antwoorden/quotering:

De kubus moet exact nagetekend worden, driedimensionaal, met alle lijnen en zonder toegevoegde lijnen. Anders geen punt.

De klok moet een cirkel zijn (1 punt) die alle cijfers maar ook niet méér bevat (1 punt). Het uur moet juist weergegeven zijn (1 punt).

De dieren zijn een leeuw, een neushoorn en een dromedaris. Kameel wordt ook goedgerekend.

Punten voor de geheugentest met de vijf woorden worden pas op het einde van de test gegeven (dus niet bij het tweemaal nazeggen), wanneer de woorden moeten herhaald worden na een paar minuten tijd. 1 punt per juist woord, zonder tips.

Bij de test met de letter A mag je maximaal één fout maken om het punt te scoren.

Het aftrekken vanaf 100 staat op drie punten. 1 punt voor 1 correcte aftrekking, twee punten voor twee of drie juiste antwoorden, drie punten voor vier of vijf correcte aftrekkingen. 92-85-78-71-64 levert de volle drie punten op, ook al is de eerste uitkomst fout.

De test met woorden die beginnen met een F moet leiden tot minstens elf bestaande woorden om het punt te scoren.

Wat een trein en een fiets gemeenschappelijk hebben is dat het vervoersmiddelen zijn. Dat ze beide wielen hebben, wordt niet goedgekeurd. Bij horloge - liniaal gaat het twee keer om meetinstrumenten. Dat ze beide getallen bevatten, wordt niet goedgekeurd. 1 punt per correct antwoord.

Bij de laatste vraag krijg je 1 punt voor elk correct beantwoorde deelvraag: datum, maand, jaar, dag, plaats, stad.
38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jurgen Van Den Bergh

  @mike milan. Als ik van mijn vader $18 miljoen had gekregen had ik ook een imperium gehad. Eenmaal je geld hebt is het niet moeilijk meer om nog meer geld te maken. Trump heeft dus eigenlijk niks bereikt zonder hulp van papa'tje, de ubergangster van de familie.

 • Diane Bernaerts

  Ze hebben met deze test duidelijk de lat wel érg laag willen leggen voor Trump!

 • jean petermans

  De test wordt dus gebruikt in het leger van de VS,, nu is het dus ook niet verwonderlijk dat de VS sinds wereldoorlog 2, geen enkele oorlog nog heeft kunnen winnen.

 • Van West Yves

  Het is een cognitieve test.. heeft helemaal niets te maken met de mentale en psychologische toestand van dumpy. Alles trump believers roepen "zie je..hij is een genie" dat zegt genoeg over zijn kiezers denk ik dan

 • mieke jansens

  inderdaad laag niveau van test