De laatste kinderarts van de gevaarlijkste stad ter wereld is dood: dit was Dr. Maaz

Dokter Maaz.
afp Dokter Maaz.
Hij was een geweldige en gerespecteerde kinderarts in Aleppo, en een van de laatsten die nog overbleef in de Syrische hel. Hij wou niet weg. Hij wou levens redden. Nu is hij zelf omgekomen. Dokter Maaz, een echte held.

Dokters als doelwit

De Syrische stad Aleppo werd donderdag voor de zoveelste keer opgeschrikt door een grootschalige luchtaanval. Deze keer incasseerde al-Quds, een ziekenhuis ondersteund door Artsen Zonder Grenzen, de klappen.

Zeker 27 mensen, waaronder drie kinderen, kwamen om het leven. En ook de laatste echte pediater in het belegerde gebied verloor het leven bij het bombardement; Dokter Muhammad Waseem Maaz.  

In een 'normale oorlog' zouden ziekenhuizen enige bescherming genieten. Humanitair recht, u weet wel. Maar de oorlog in Syrië? Die is niet normaal. Dokters zijn een doelwit, ziekenhuizen bombarderen een oorlogsstrategie.

REUTERS
AFP

Wie zou anders voor de kinderen zorgen?

Muhammad Waseem Maaz (36) zette zich al jaren in om het leven van de ontelbare jonge slachtoffers van de Syrische oorlog te redden.

"Hij hield van zijn land, hij hield van zijn stad. Hij moest bij die kindjes blijven. Wie zou anders voor de kinderen zorgen als iedereen weg was?", vertelt een collega zwaar aangedaan tegen de BBC.

"Hij bleef in Aleppo, de gevaarlijkste stad ter wereld, want hij wou trouw blijven aan zijn patiënten", zegt collega Hatem. "Hij was een enorm toegewijde kinderarts", beaamt Mirella Hodeib, woordvoerster van Artsen Zonder Grenzen. "Hij koos er bewust voor om zijn eigen leven te riskeren om mensen in Aleppo te helpen. Zijn dood is een verschrikkelijk verlies."

"We zullen hem altijd herinneren als de liefste en moedigste van allemaal. Zijn toewijding aan de jongste slachtoffers van deze oorlog was ongeëvenaard", schrijven zeven dokters in een pakkende brief ter ere van hun omgekomen collega's.

Maaz zette zijn eigen leven 'on hold' om de mensen in Aleppo te helpen en weer hoop te geven. Zijn familie had hij al vier maanden niet gezien. En hij was nog altijd niet getrouwd met de vrouw waar hij zo van hield.

"Hij wilde wachten tot deze idiote oorlog zou stoppen om te trouwen. Maar nu is hij dood voor hij kon trouwen...", zucht zijn collega in het gesprek met de BBC.

Dokter Hatem, directeur van het kinderziekenhuis in Aleppo, schreef een ontroerende brief ter ere van dokter Maaz. Zijn mooie woorden voor een bijzonder mooi mens werden online geplaatst door de organisatie 'The Syria Campaign' en zijn al tienduizenden keren gedeeld.

"We zullen hem altijd herinneren als de liefste en moedigste van allemaal. Zijn toewijding aan de jongste slachtoffers van deze oorlog was ongeëvenaard"

REUTERS
AP
AFP
AP