Exclusief voor abonnees

De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?

EPA
De Turkse president Erdogan heeft tijdens zijn militaire inval in de Koerdische regio in het noordoosten van Syrië vandaag een gevangenis met IS-strijders gebombardeerd. Om ze bewust te laten ontsnappen, beweren de Koerden. Erdogan dreigt er ook mee Syrische vluchtelingen, die hij in een bufferzone wil onderbrengen om Turkse en Syrische Koerden gescheiden te houden, naar Europa te sturen indien de EU zijn inval een ‘bezetting’ blijft noemen. Wie zijn de Koerden, waar ijveren ze voor en vooral: kunnen ze het hoofd bieden aan de militaire overmacht van Turkije? “Vooral de Russen hebben nu de kaarten in handen.”

Je hebt 8% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andre Van Ruyskensveld

  warom is simpel ,slechte economie ,geen werk ,armoede en toch aan de macht willen blijven dan hebt ge een zondebok nodig dus de koerden

 • joan vliegen

  Ik snap dat de Koerden in Syrië poogden een deel voor zich te houden. Een eigen staat. Ik snap ook dat Erdogan aan de grens geen staat wilt met Koerden. Beiden willen iets dat nu niet, daar niet kan. Of een Koerdische staat of het zgz uitroeien van een volk onder het mom van terrorisme. Onmogelijk. Ze zitten beiden overal..

 • Christine Laevers

  Iedereen de strijd van de Koerden al vergeten opdat ze hun eigen Koerdische naam zouden mogen dragen en hun Koerdische taal op school zouden mogen spreken ? De meeste Turken stemmen trouwens voor Erdogan uit angst. Maar dat mag niet gezegd worden natuurlijk.

 • Piet Dooremont

  Alex Veridngh sinds wanneer is genocide op basis van etniciteit te verrechtvaardigen? Turken koesteren ook haat jegens Grieken en eigenlijk tegen al hun buren. Erdogan speelt daarop in om zolang mogelijk aan de macht te blijven en de aandacht af te leiden van de de diep economische crisis waarin hij zij land heeft gestort: sterke devaluatie van de munt en torenhoge inflatie. Zou u het leuk vinden als uw buur 1 meter van uw perceel afneemt door de afsluiting te verplaatsen?

 • Herman Degeest

  Wanneer laten we politiekers vechten ,of zijn ze te laf .