De hemelsluizen gaan eindelijk open in kurkdroog Australië

Regenbuien boven een uitgebrand gebied in de buurt van Tamworth in New South Wales in Australië
Getty Images Regenbuien boven een uitgebrand gebied in de buurt van Tamworth in New South Wales in Australië
Australië heeft tot nu toe een zeer droge zomer achter de rug, maar aan die droogte komt nu snel een einde. In grote delen van het land is het gaan regenen en voor volgende week worden enorme regen- en onweersbuien voorspeld.

De afgelopen week heeft zich voor de oostkust van het land een lagedrukgebied opgebouwd en die vochtige lucht is al naar Tasmanië en Victoria getrokken. Melbourne kreeg gisteren al te maken met enorme regen- en onweersbuien die zelfs voor overstromingen zorgden in de stad.

Volgens hoofdmeteoroloog Tom Saunders van Sky News Weather liggen er een aantal oorzaken aan de basis van de plotse intense buien. “Enerzijds de moesson die zich vorige week boven het noorden van Australië ontwikkelde en die daar voor vochtigheid zorgde, maar we hadden ook oostelijke winden aan de oostkust, die zorgden voor aanvoer van vochtige lucht van de Koraalzee en Tasman Zee die zich met de moesson ging mengen. Dat zorgde voor de onweersbuien”, klinkt het.

Supercel

Meteorologen verwachten dat begin volgende week een nieuw weersysteem zich zal vormen boven de staten Victoria, South Australia en het westen van New South Wales, waarbij ‘supercellen’ kunnen ontstaan, het zwaarste type van onweersbuien die gepaard kunnen gaan met mesocyclonen. “Tegen maandag zal een lagedrukgebied voor zware regenbuien zorgen en kunnen we zeer zwaar weer met harde windstoten, verdere overstromingen en zelfs supercellen verwachten”, zegt Saunders. “Er komen dus zware buien aan.”

Het Bureau of Meteorology (BOM) verwacht tussen de 30 en 80 milliliter regen en gemiddeld zo’n 50 milliliter over vier dagen. In Sydney Basin wordt vanaf vandaag tot zondag zo’n 20 tot 40 milliliter regen verwacht.

De Rural Fire Service (RFS) van New South Wales, die nu al sinds september tegen de bosbranden in de regio vecht, verwelkomt de voorspellingen en verwacht dat de komende dagen zo’n 10 tot 15 milliliter regen op de door het vuur aangetaste gebieden in de staat valt. “Dat zal niet genoeg zijn om de branden te doen doven, maar het maakt ze wel minder krachtig”, zegt inspecteur Ben Shepard van de RFS aan ABC News. “Dit is het meest positieve nieuws dat de RFS in maanden gekregen heeft en het geeft de crews de tijd om even op adem te komen en verder te werken aan het aanleggen van brandgangen."

Risico op overstromingen

Toch brengt de zo welkome regen ook nieuwe risico's met zich mee, waarschuwt het BOM. Het puin van afgebrande gebouwen, dat al die weken of zelfs maanden is blijven liggen, kan ervoor zorgen dat het water niet door de aarde kan worden opgenomen. Het kan er ook voor zorgen dat de opgehoopte as samen met de grond en puin wegspoelt. “Overstromingen zijn altijd een gevaar bij onweersbuien en wanneer zich grote plassen vormen op de wegen", zegt meteoroloog Abrar Shabren aan ABC News. “Afhankelijk van hoeveel vegetatie er nog over is en hoeveel vuur de grond heeft moeten doorstaan, kan dat ook een impact hebben op eventuele overstromingen.”

Volgens de man zijn vooral de hoger gelegen gebieden die te maken hebben gehad met bosbranden kwetsbaar voor aardverschuivingen en omvallende bomen tijdens de onweersbuien aangezien de branden de vegetatie aanzienlijk verzwakt hebben.

Sinds het begin van de grote bosbranden ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Er kwamen 24 mensen en miljoenen dieren om het leven, duizenden huizen gingen in vlammen op. De Australische regering heeft al 2 miljard Australische dollar (1,25 miljard euro) vrijgemaakt voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden in het land.

Regen op Kangaroo Island.
Getty Images Regen op Kangaroo Island.
Regen in de buurt van Milton, Australië.
AP Regen in de buurt van Milton, Australië.
Door as vervuild regenwater.
REUTERS Door as vervuild regenwater.
Melbourne Park in Melbourne, waar volgende week de Australian Open zal plaatsvinden.
EPA Melbourne Park in Melbourne, waar volgende week de Australian Open zal plaatsvinden.
Regen in de buurt van Nowra, NSW.
EPA Regen in de buurt van Nowra, NSW.
NSW National Parks and Wildlife services gooien wortels en zoete aardappelen uit een helikopter om het wildlife eten te geven na de verwoestende bosbranden.
AFP NSW National Parks and Wildlife services gooien wortels en zoete aardappelen uit een helikopter om het wildlife eten te geven na de verwoestende bosbranden.
Een wallabie eet een wortel die door de reddingsdiensten boven uitgebrand gebied per helikopter gedropt is.
AFP Een wallabie eet een wortel die door de reddingsdiensten boven uitgebrand gebied per helikopter gedropt is.26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ellen Haeke

  De branden zijn nog niet gedaan, er gaan nu overstromingen komen OMG wat gaan die mensen en dieren nog moeten meemaken sukkelaars

 • Jules Vermeers

  Toch beter dan geen regen dacht ik.

 • Erwin De Meyer

  Van de ene miserie in de andere miserie.

 • Ramses Temmerman

  Bob Boomer, in de afspraak zei de prof. klimaatwetenschap dat deze extremere ongeziene branden, hitte en droogtes al in 2008 werden voorspelt in een Australisch klimaatrapport voor vanaf 2020, en dat het opmerkelijk is dat die berekening exact is uitgekomen.

 • eric maier

  deze regen is slechts een druppel op een hete plaat, lang niet voldoende. Bovendien is de grond zo hard en kurkdroog dat het niet zomaar de bodem zal intrekken, met flash-flooding als gevolg. Op internet een Australische zender gevolg, en het zal daar wel lang en veel moeten regenen wil de natuur zich qua watervoorziening kunnen herstellen. EN de branden kunnen blussen. Daarnaast zullen enorme hoeveelheden as mee de waterketen inkomen en is een nieuw probleem aanwezig.