De heldhaftige K9-hond die gewond raakte bij de raid tegen al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi bracht zichzelf met een explosief vest om het leven bij een operatie van de Amerikaanse Special Forces in Syrië. De K9-hond in beeld speelde een grote rol bij de actie.
AP, EPA, Twitter Abu Bakr al-Baghdadi bracht zichzelf met een explosief vest om het leven bij een operatie van de Amerikaanse Special Forces in Syrië. De K9-hond in beeld speelde een grote rol bij de actie.
Niet enkel mensen tonen zich heldhaftig bij gevaarlijke militaire operaties. Een Amerikaanse legerhond – waarvan de naam niet is vrijgegeven – wordt geprezen voor zijn betekenisvolle bijdrage aan de grote raid tegen IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in Syrië. Onder meer de president himself  zet de K9-hond in de bloemetjes. “We hebben een foto vrijgegeven van de prachtige hond die geweldig werk heeft geleverd bij het vangen en doden van de leider van IS”, schreef Donald Trump bij de foto op Twitter. De Mechelse herder raakte lichtgewond bij de aanval.

Uren eerder had legergeneraal Mark A. Milley reporters ingelicht over de “fantastische service” die een hond had geleverd bij de actie van Amerikaanse Special Forces in het noordwesten van Syrië. De viervoeter was bij de aanval tegen al-Baghdadi “lichtgewond geraakt”, maar is “volledig aan het herstellen”, “opnieuw in functie” en “bij zijn begeleider”, zo klonk het nog. 

De Amerikaanse president Donald Trump had zondag zelf ook al onthuld dat militaire honden een grote rol hadden gespeeld bij de operatie: zij hadden de IS-leider doorheen een donkere ondergrondse tunnel onder zijn verblijfplaats gejaagd en in een hoek klemgezet, waarop de terrorist geen uitweg meer zag en zich met een explosievenvest opblies. Uiteindelijk raakte de “bijzonder getalenteerde” Mechelse herder die voorop liep slechts lichtgewond door de ontploffing.

De opgelopen verwondingen van het dier tonen wel het ongelofelijke belang aan van legerhonden. Heel vaak worden de zwaar getrainde viervoeters eerst de gevarenzone ingestuurd, voor de mensen in actie komen. “Deze hond is een heel gewaardeerd lid van het team”, laat een militair aan de Washington Examiner verstaan. “De verwondingen voor zo’n hond zijn verwondingen voor ons allemaal. Deze dieren vallen onder een heel bijzondere categorie van moedig.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • John Stahl

  Gisteren op het Nederlandse journaal. Over een Mechelse herder spreken ze niet eens, wel dat het een Nederlandse politiehond is, die door hen is opgeleid. Zo zie je maar hoe nieuws gepolariseerd wordt door zelfs het land of de streek waar het wordt gebracht.

 • Benny de Groot

  Nja Franky, jammer genoeg hebben maar weinigen dat inzicht en kleppen voor hun ogen. Naief genoeg om alles wat de media ons voorschotelt blind te geloven, want als de media het zegt, zal het wel waar zijn zeker? Ze begrijpen niet dat de media een tak is van de overheid om het narratief te bepalen. Een realiteit is een creatie. Onze realiteit wordt door anderen gecreeerd jammer genoeg.

 • Bart Vanlierde

  Maar over de zwaar verwaarloosde/mishandelde honden die de V.S. cadeau doen aan hun geallieerden in het midden oosten wordt geen woord gerept. Ze weten hiervan maar blijven toch honden sturen.

 • Franky Puystjens

  Het wantrouwen bij het publiek voor het stoere Victorie-gekraai van Trump is groot. Vooral omdat al-Baghdadi al X keer (!) werd doodverklaard door de Amerikanen! Ook omdat het sensatie-verhaal de aandacht probeert af te leiden van zowel het Amerikaanse verraden van de Koerden en de voorgenomen plundering van de Syrische olievelden, maar ook van de senaatsstemming morgen over Trump's empeachment. Dus nu snel-snel een tearjerker verhaaltje over een dappere hond lanceren! Doorzichtig...!

 • Jan Verstrepen

  Pracht dier.