De helden van Christchurch: eerste slachtoffers van aanslag krijgen gezicht

Naeem Rashid probeerde het geweer van de terrorist af te nemen, Haji Daoud Nabi offerde zijn eigen leven op.
RV Naeem Rashid probeerde het geweer van de terrorist af te nemen, Haji Daoud Nabi offerde zijn eigen leven op.
De eerste slachtoffers van Christchurch hebben een gezicht gekregen. Wennen zal het nooit, maar ook nu duiken tussen alle leed en miserie door weer enkele opvallende heldenverhalen op. Zo was er de man die het geweer van terrorist Brenton Tarrant probeerde af te nemen, maar die dappere daad met zijn leven moest bekopen. Een gepensioneerde ingenieur offerde dan weer zonder verpinken zijn eigen leven op. Heel wat mensen staan nog als vermist opgegeven, tot grote wanhoop van hun familieleden. Bij de aanslag aan twee moskeeën vielen 49 doden, twaalf gewonden verkeren nog in kritieke toestand.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Naeem Rashid stortte zich op de dolgedraaide Australiër, in een poging om de aanval te stoppen. Zonder succes helaas, ook hij werd neergekogeld. De dappere Pakistaan stierf uiteindelijk in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In zijn thuisland werkte Rashid voor een bank. Na de verhuis naar Christchurch schoolde hij zich om tot leerkracht. Zijn zoon Talha (21) kwam eveneens om bij de massamoord.

Naeem Rashid.
RV Naeem Rashid.

Ook Haji Daoud Nabi (71) stelde een fenomenale daad van naastenliefde: hij gebruikte zijn lichaam als levend schild om de kogels voor een jongere vriend op te vangen. Zijn zoon Yama kwam tien minuten te laat voor het vrijdaggebed, hij belandde midden in de chaos. “Ramazan zei tot twee keer toe dat mijn vader zijn leven gered had. Ik ging ervan uit dat hij hem helpen ontsnappen had, maar kon hem nergens vinden.”

Haji Daoud Nabi.
RV Haji Daoud Nabi.

Omdat er uit het ziekenhuis geen informatie kwam, bekeek Nabi het filmpje dat de dader van de schietpartij gemaakt had. Daar zag hij Haji levenloos op zijn rug liggen. “Ik heb enkele keren moeten terugspoelen, maar ik ben nu zeker dat hij het was.”

Haji -vader van vijf kinderen- was een gepensioneerde ingenieur uit Afghanistan. In 1977 was hij een van de eerste moslims die de stap naar Nieuw-Zeeland waagde. In zijn land woedde toen de oorlog tegen de Russen. 

Voor de veertienjarige Sayyad Milne is ook alle hoop verdwenen. “Officieel heb ik nog niets gehoord, maar iemand heeft hem zien liggen. Ik weet zeker dat hij gestorven is”, verklaarde zijn vader in tranen aan de New Zealand Herald.

Sayyad Milne.
RV Sayyad Milne.

De jongen was samen met zijn moeder en vrienden in de moskee, zoals iedere vrijdag. “Ik herinner me hem als mijn baby die ik bijna kwijtgeraakt was bij de geboorte. Hij heeft heel zijn leven al moeten vechten. Mijn dappere kleine soldaat. Dat hij doodgeschoten werd door een dader die om niets of niemand geeft, is onwezenlijk hard.”

Husne Ara Parvin.
RV Husne Ara Parvin.

Husne Ara Parvin (42) kwam om het leven toen ze haar echtgenoot -die in een rolstoel zit- wilde redden. “De moskee heeft een aparte zone voor mannen en vrouwen”, stelt haar neef Mahfuz Chowdhury. “Toen ze de schoten hoorde, is ze naar hem toe gerend. Maar zo ver is ze nooit gekomen.” Haar man Farid Uddin overleefde de aanslag wel. Toevallige omstanders wisten hem in veiligheid te brengen.

Lilik Abdul Ahmid.
RV Lilik Abdul Ahmid.

De familieleden van Lilik Abdul Ahmid lanceerden een opsporingsbericht via Facebook, maar ook zij kregen intussen de bevestiging dat hun dierbare er niet meer is. “Hij is het slachtoffer geworden van een terroristisch beest. Alle moslims bidden voor jou”, klinkt het op Facebook. Lilik Abdul Hamid is het eerste officiële slachtoffer uit Indonesië. Er waren nog zeven andere landgenoten in de twee moskeeën.

Atta Elayyan.
Facebook Atta Elayyan Atta Elayyan.

Een ander slachtoffer is Atta Elayyan (33). Hij werd geboren in Koeweit, en was er keeper van het nationale zaalvoetbalteam. Hij was net vader geworden en had een eigen hightech-bedrijf.

Ali Elmadani.
Privéfoto/New Zealand Herald Ali Elmadani.

Ali Elmadani emigreerde in 1998 vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Hij werkte als grafisch ontwerper. Zijn dochter zei dat hij hen heeft geleerd om sterk te zijn, ‘en dat is wat we nu proberen te doen, voor hem’. “Hij beschouwde Nieuw-Zeeland als zijn thuis. Hij had nooit gedacht dat zoiets hier kon gebeuren.”

Hussain al-Umari.
RV Hussain al-Umari.

Hussain al-Umari (35) kwam in de jaren 90 met zijn ouders vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Nieuw-Zeeland. Hij sprak ze donderdag nog, zeiden ze, en hij was helemaal blij omdat ze net een nieuwe auto hadden gekocht. Ze omschreven hem als een ‘vriendelijke vent, die altijd klaarstond om anderen te helpen’. Na zijn bezoek aan de moskee zou hij bij zijn ouders komen eten.

Khaled Mustafa is Syrische vluchteling die vorig jaar het geweld in eigen land de rug toekeerde en met zijn familie naar Nieuw-Zeeland kwam. Een van zijn puberzonen (Hamza) is doodgeschoten, een andere (Zaid) raakte zwaargewond.

Talha Rashid, zoon van Naeem, woonde sinds zijn elfde in Nieuw-Zeeland. Volgens vrienden had hij net een nieuwe baan en ging hij binnenkort trouwen. Een oom in de oost-Pakistaanse stad Lahore vertelt dat Naeem en de familie naar Pakistan zouden komen voor de bruiloft van zijn zoon. ,,Maar nu zijn we bezig met voorbereidingen om hun dode lichamen naar hier te halen.”

Volgens Abdulrahman Hashi, een prediker in de moskee in Minneapolis, is zijn vierjarig neefje bij de aanslag omgekomen. Ook een gerespecteerde imam, drie Egyptenaars en drie Jordaniërs zijn doodverklaard. In Bangladesh is ook officieel bevestigd dat er twee Bengali’s  zijn omgekomen. Drie anderen zijn nog vermist, terwijl er in totaal tien Bengali’s met de dubbele aanslag te maken hebben gekregen.

Mucad Ibrahim.
RV Mucad Ibrahim.

Heel wat familieleden leven nog in onzekerheid. Zo is er bijvoorbeeld geen spoor van Mucad Ibrahim (3). Zijn oudere broer Abdi liep zo snel hij kon de moskee uit, hun vader deed alsof hij dood was. “Niemand heeft hem sindsdien nog gezien. Op dit moment gaan we er allemaal van uit dat hij overleden is.”

Amjad Hamid.
RV Amjad Hamid.

Ook rond Amjad Hamid blijft het angstwekkend stil. De dokter was 23 jaar geleden met zijn vrouw vanuit Palestina naar Christchurch verhuisd om er een betere toekomst te vinden. “En nu dit... Vreselijk”, treurt zijn echtgenote Hanan.

Onder de slachtoffers en vermisten zijn er volgens de Britse nieuwszender BBC wellicht nog mensen uit Pakistan, Syrië, Afghanistan, Indonesië, India, Fiji, Somalië en Saoedi-Arabië.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Anissa Aa

    RIP aan alle slachtoffers!

  • Maria Elena Fernandez

    Vreselijk, ik heb hier geen woorden voor. Ik wens de families heel veel sterkte.