De hartverscheurende boodschap van een jonge vrouw die overleed aan kanker: "Geniet van elk moment"

Facebook/Holly Butcher
Een jonge Australische vrouw uit Grafton, Nieuw-Zuid-Wales heeft net voor haar dood een hartverscheurende brief geschreven. Ze wil zo een waarschuwing de wereld insturen dat mensen het leven niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. De familie van de pas overleden vrouw deelde haar brief op Facebook. 

Holly Butcher stierf donderdag op 27-jarige leeftijd. Ze leed aan Ewing sarcoom, een uiterst zeldzame en zeer kwaadaardige vorm van kanker. Enkele uren nadat ze overleed, plaatste haar familie een brief online, geschreven door Holly zelf.

In de brief schreef de jonge vrouw van 27 dat ze van haar leven hield "Ik ben gelukkig. Maar de controle ligt niet in mijn handen." Ze vond het ook vreemd om haar dood op zo een jonge leeftijd te accepteren. Holly dacht, net zoals zo velen, al na over ouder worden. "Dat is het leven, het is kwetsbaar, kostbaar en onvoorspelbaar", schreef Holly. "De dagen gaan voorbij en je verwacht dat ze blijven komen, tot er ineens iets onverwachts gebeurt."

Boodschap: "Zonder bullshit"

Holly had in de afgelopen maanden veel tijd om na te denken over het leven en ze had dan ook een boodschap: "Mensen zouden zich geen zorgen mogen maken over de kleine zinloze dingen in het leven. We staan allemaal hetzelfde lot te wachten dus doe wat je kan om je tijd zo goed mogelijk te besteden, zonder al de bullshit."

Kom je terecht in de file? Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt? Heeft de kapper je haar te kort geknipt? Laat al die onzin los, is de boodschap van de Australische vrouw. "Ik zweer dat je helemaal niet aan die dingen zal denken wanneer het jouw beurt is om te gaan. Het is allemaal zo onbeduidend als je het leven bekijkt in zijn geheel. Alles wat ik nu wil, is gewoon nog één verjaardag of kerst met mijn familie, of één dag met mijn partner of hond. Gewoon nog één dag."

"Geniet van elk moment"

"Als je iets voor anderen doet, ben je gelukkiger. Ik had dit meer moeten doen", staat er in de brief van Holly te lezen. "Ik heb zoveel steun gekregen van mijn familie, vrienden en zelfs vreemden, meer dan ik ooit zou kunnen teruggeven. Ik zal dit nooit vergeten en zal hiervoor altijd dankbaar zijn."

Ze gaf ook nog haar mening over het vele schermgebruik. "Probeer te genieten van de momenten in plaats van ze te fotograferen. Het leven is niet bedoeld om door een scherm geleefd te worden. Het gaat ook niet om de perfecte foto, geniet van elk moment, mensen!"

"Hoe dan ook, dit is slechts het advies van een jonge vrouw. Doe er mee wat je wil. Ik vind het niet erg", schreef ze in haar brief.

Goede daad

Op het einde van de brief wil Holly iedereen aanzetten om een goede daad te doen zoals bijvoorbeeld bloed geven. "Het zal je een goed gevoel geven met als bonus dat je er mensen mee kan helpen. Je hebt een enorme impact op iemand zijn leven en het proces is zo eenvoudig." 

Bloeddonatie heeft Holly nog een jaar verder geholpen en daar was ze heel dankbaar voor. "Op een jaar tijd heb ik een aantal van de mooiste momenten uit mijn leven meegemaakt."
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • chantal prez

  Uli Bernard. Dat klopt niet. Je kan altijd andere keuzes maken, je eigen keuzes. Niemand wordt verplicht tot wat je beweert.Daar kies je zelf voor.

 • chantal prez

  Iedere donderdag kijk ik naar "Over mijn lijk" op de Nederlandse zender. Daar is de moed van al die jonge mensen die nog slechts een korte tijd te leven hebben onvoorstelbaar.Mensen van 20 die door hun ziekte ,die ze wel moeten aanvaarden, tot het uitserste gaan en plots helemaal volwassen zijn geworden.Triestig en bewonderenswaardig tezelfdertijd.En wat je als toeschouwer nederig maakt.

 • Jean Craeghs

  De ene wordt dood geboren de ander wordt 110 jaar... daar is niets eerlijk aan, je moet gewoon geluk hebben.

 • Paul Van Heesvelde

  Rip meisje! Mij staat hetzelfde lot te wachten en mijn ziekte deed me de verschrikkelijkste dingen beleven maar dankzij hulp en therapie is iedere dag een geschenk en uitstel van executie, dank je voor de mooie brief, je hebt gelijk!

 • Paul Van Hooland

  Na zoveel onrecht in de wereld , ontroerd deze brief wel . Bedankt Holly dit ons na te laten . We kunnen er veel uit leren . Van Hooland Paul