De gruwel van Syrië: meisje ligt bebloed naast dode lichaam van zus

AFP
In elkaar gekrompen onder het bloed, naast het dode lichaam van haar zus: deze foto toont op confronterende wijze de onmetelijke gruwel die momenteel plaatsvindt in Syrië. Duizenden mensen zijn er op de vlucht geslagen voor de bombardementen van de regeringstroepen in de stad Khan Shaykhun. Maar niet iedereen kan dus ontsnappen.

Op twee andere foto’s is te zien hoe een vader -compleet gebroken en onder het stof- afscheid moet nemen van zijn kind. Hij kust nog snel haar voet, terwijl een reddingswerker haar meeneemt naar het lijkenhuis.

AFP

Vorig jaar sloten Turkije en Rusland een overeenkomst om een gedemilitariseerde zone rond de Syrische provincie Idlib te creëren. Honderdduizenden burgers zijn intussen naar die enclave gevlucht. De wapenstilstand werd er al die tijd redelijk gerespecteerd, maar sinds tien dagen laait het geweld weer fel op.

“De bombardementen focussen zich op steden die Damascus en Aleppo met elkaar verbinden. Khan Shaykhun is intussen een spookstad geworden”, stelt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

AFP

Volgens een analist bij Hala Systems -een bedrijf dat waarschuwingen uitstuurt wanneer er gevaar dreigt- vonden er gisteren dertien luchtaanvallen plaats in Idlib en het noorden van Hama. “Voor de derde opeenvolgende dag gaat het er hevig aan toe. Zeker in vergelijking met de voorbije maanden valt er een aanzienlijke stijging te noteren”, klinkt het.

Aan de andere kant van het land wordt ook stevig gevochten. IS-aanhangers verdedigen er hun laatste bastion in Baghouz tegen de Syrische Democratische Krachten.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • maud hallett

  Oorlog is altijd waanzin

 • luc teirlynck

  Elke oorlog draagt zijn sporen van ellende en dood , machthouders zijn de verantwoordelijken voor dit alles in de wereld ,

 • ROGER MILIS

  En altijd zijn kinderen de eerste slachtoffers. Nochtans zijn zij de toekomst van een land. Wanneer wordt er nu iets ondernomen door de zgn. grootmachten om dit te stoppen.

 • Christine Laevers

  Toch heel bizar dat iedereen, de pers inbegrepen, een grote omweg maakt rond Assad. Wat een stilte. Maar bombarderen blijft die doen.

 • Jean West

  Ze moesten in Syrië de regering verwijderen. Opstandelingen hebben het Vrije Syrische Leger gevormd en voeren op diverse plekken stadsguerrillas met het regeringsleger. In de Verenigde Naties staan Rusland en China ingrijpen in Syrië niet toe. Het Westen levert de opstandelingen dan maar zelf wapens. Daardoor komt het dat deze mensen afzien.