De grootste epidemieën die de wereld recent in hun greep hielden: een overzicht

Shoppen in de Italiaanse stad Milaan, tegenwoordig doen verschillende mensen het met een mondmasker. De vrees voor het nieuwe coronavirus zit er goed in.
Photo News Shoppen in de Italiaanse stad Milaan, tegenwoordig doen verschillende mensen het met een mondmasker. De vrees voor het nieuwe coronavirus zit er goed in.
De wereld is in de ban van Covid-19, het nieuwe coronavirus, dat zich snel verspreidt en in steeds meer landen wordt waargenomen. Er zijn wel meer epidemieën geweest die de wereld in hun greep hebben gehouden. Een overzicht van de grootste recente virusuitbraken.

1918-1920 - De Spaanse griep

Met 20 tot 40 miljoen slachtoffers is de Spaanse griep de dodelijkste grieppandemie van de afgelopen eeuw. Over de hele wereld vielen doden. Alleen Australië en enkele kleine eilanden bleven gespaard. In Nederland vielen 28.000 doden, concrete cijfers over het aantal slachtoffers in België zijn niet te vinden. Vooral jonge mannen werden getroffen door de ziekte, die het immuunsysteem aantast.

1957-1958 - De Aziatische griep

De Aziatische griep is vermoedelijk verspreid door varkens. Kinderen en jongvolwassenen werden het hardst getroffen. In februari 1957 werd het eerste slachtoffer gemeld in Singapore, maar al snel was het virus over de hele wereld verspreid. De griep kostte ongeveer 1 miljoen mensen het leven.

1968-1969 - Hongkonggriep

Dit virus, ook wel de Mao-griep genoemd, ontstond waarschijnlijk in China, maar werd bekend na een grote uitbraak in Hongkong. De griep maakte 1 miljoen dodelijke slachtoffers.

2002-2003 - SARS

Het SARS-virus (Severe Acute Respiratory Syndrome) is net als Covid-19 een coronavirus. Coronavirussen veroorzaken klachten die vergelijkbaar zijn met een reguliere griep, waaronder een verstopte neus en een zere keel. Ruim 8.000 mensen werden ziek van het virus en 774 overleefden de besmetting niet.

2009-2011 - De Mexicaanse griep

Ook dit virus is vermoedelijk ontstaan bij varkens. Het virus veroorzaakt klachten die vergelijkbaar zijn met gewone griepverschijnselen. Wereldwijd stierven tussen de 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep.

2012 - MERS

Ook het MERS-virus is een coronavirus. Het heeft ongeveer dezelfde klachten als SARS en het nieuwe coronavirus. Er zijn intussen 640 mensen overleden aan het Middle East Respiratory Syndrome-virus. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst opdook: het Midden-Oosten.

Lees ook: Al uw vragen over corona beantwoord: lopen zwangere vrouwen meer risico? Kan het virus nog gevaarlijker worden en mag ik straks nog op vakantie? (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nick Lersberghe

    @Peter Janssens Een virus, dat enorm klein is en zich zeer snel kan aanpassen, is echt moeilijk te stoppen. Antibiotica werken niet en antivirale middelen zijn veelal heel specifiek. Vaccinatie is de beste manier om virale ziektes te vermijden, maar deze zijn altijd reactief op een epidemie. Hier is niks ironisch aan. Het feit dat we tot Mars geraken, betekent nog niet dat we alles kunnen.

  • Peter Janssens

    Met al onze technologie en grootspraak uit de hoogmoed dat we zo intelligent zijn moeten we toch het onderspit delven als we tegen een simpel virusje worden gezet. Ik hou wel van ironie.