De feiten waarvoor Fourniret en Olivier terechtstaan

Michel Fourniret en Monique Olivier worden vanaf 27 maart voor het assisenhof van de Ardennen in het Franse Charleville-Mézières gedurende twee maanden berecht voor tien feiten.

De belangrijkste aanklachten tegen Fourniret zijn doodslag (vijf gevallen) of moord (twee gevallen), ontvoering en (poging tot) verkrachting. Olivier wordt beschuldigd van vier doodslagen, waarvan drie als medeplichtige.

ISABELLE LAVILLE (17 jaar)
- Zij verdween op 11 december 1987 in Auxerre (FR).
- Overblijfselen van haar lichaam werden aangetroffen in een put in het departement Yonne, in Bussy-en-Othe, in juli 2006.
- Olivier liet Isabelle in haar auto stappen en veinsde dat ze de weg zocht. Onderweg liet ze Fourniret instappen die deed alsof hij een bestuurder was die geen benzine meer had, en wendde ze voor dat ze Fourniret niet kende. Het koppel verdoofde het meisje met geneesmiddelen en nam haar mee naar hun woning, waar Fourniret haar verkrachtte. Olivier hielp Fourniret daarbij, omdat hij niet meer opgewonden was. Ten slotte wurgde Fourniret het slachtoffer.

FABIENNE LEROY (20 jaar)
- Zij verdween op 8 juli 1988 in Châlons-en-Champagne (FR).
- Haar lichaam werd teruggevonden op 3 augustus 1988 in het departement Marne.
- Fourniret slaagde erin haar in zijn wagen te laten instappen. Hij deed alsof hij op zoek was naar een arts voor Olivier, die acht maanden zwanger was. Ze stopten op een verlaten plaats, waar Olivier, net zoals ze bij Isabelle Laville deed, controleerde of het slachtoffer nog maagd was. Vervolgens hield ze een wapen op het meisje gericht. Fourniret doodde haar met één schot.

JEANNE-MARIE DESRAMAULT (22 jaar)
- Zij werd ontvoerd op 18 maart 1989 in Charleville-Mézières (FR).
- Haar lichaam werd via aanwijzingen van Fourniret ontdekt op 3 juli 2004, in het park van het kasteel van Sautou in Donchery, in de buurt van Sedan.
- Fourniret ontmoette het slachtoffer in een trein en nodigde haar uit in een restaurant in Bouillon met Olivier om haar vertrouwen te winnen. Hij pikte haar op aan het station en nodigde haar uit bij hem thuis. Eenmaal in het Franse Floing werd de jonge vrouw aangevallen. Terwijl het slachtoffer riep, knevelde Olivier haar. Fourniret wurgde haar ten slotte. Enkel in dat dossier wordt Olivier beschuldigd van doodslag, en niet van medeplichtigheid aan doodslag.

ELISABETH BRICHET (12 jaar)

- Zij werd ontvoerd op 20 december 1989 in Saint-Servais, bij Namen .
- Haar lichaam werd teruggevonden op 3 juli 2004 in het kasteel van Sautou.
- Het echtpaar zag Elisabeth binnengaan bij een vriendinnetje en wachtte urenlang totdat het meisje de woning verliet. Vervolgens slaagden Fourniret en Olivier erin het slachtoffer in hun wagen te doen stappen, onder het voorwendsel dat ze een arts zochten voor hun 15 maanden oude zoon Sélim. Elisabeth werd meegenomen naar Floing en naar het kasteel van Sautou, waar ze gewurgd werd na pogingen tot verkrachting. Haar lichaam werd opgegraven op de terreinen van het kasteel in juli 2004.
- Het assisenhof onderzoekt het dossier op 14 en 15 april.

NATACHA DANAIS (13 jaar)
- Zij verdween op 21 november 1990 in Rezé (FR).
- Haar lichaam werd drie dagen later teruggevonden op een strand in de Vendée.
- Het echtpaar, dat het meisje op de parking van een supermarkt opmerkte, slaagde erin haar in hun bestelwagen te laten instappen. Ze beweerden dat ze op zoek waren naar een arts. Onderweg probeerde Fourniret, die het slachtoffer vastbond, haar te verkrachten. Uiteindelijk wurgde hij haar.


Voor de hieronder volgende feiten wordt Monique Olivier niet vervolgd:


JOÈLLE PARFONDRY (20 jaar)
- Zij werd op 19 januari 1995 aangevallen in haar hondenkapsalon in Jambes, een deelgemeente van Namen.
- Fourniret, gewapend met een mes en een pistool, bedreigde het slachtoffer. Hij bond haar handen vast en sloeg haar. Fourniret wilde haar verkrachten, maar ze slaagde erin dat uit zijn hoofd te praten: ze deed alsof ze buikpijn had en liet hem geloven dat ze zwanger was. Fourniret had de jonge vrouw voor de feiten op 19 januari al bestolen.
- Het assisenhof onderzoekt het dossier op 21 en 22 april.

SANDRA NOIROT (14 jaar)
- Zij werd op 12 februari 2000 door Fourniret benaderd in het station van Gedinne (BE).
- Hij probeerde het meisje te overtuigen hem te volgen en bood haar een baantje en geld aan. Ze weigerde, waarop de beschuldigde haar bij de arm vastgreep. Het slachtoffer kon ontsnappen door de aankomst van een trein.
- Het assisenhof onderzoekt het dossier op 28 april.

CÉLINE SAISON (18 jaar)

- Zij werd ontvoerd op 16 mei 2000 in Charleville-Mézières (FR).
- Haar lichaam werd teruggevonden op 22 juli 2000 in een bos in Sugny (BE).
- Fourniret, die haar op straat aansprak onder het voorwendsel dat hij een adres zocht, overtuigde het meisje in zijn bestelwagen, waarvan de passagiersdeur geblokkeerd was, te stappen. Vervolgens reed hij naar een verlaten weg en dreigde ermee haar blind te maken met een zuur. Hij dwong haar hem om seks te vragen, verkrachtte haar en wurgde haar met een stuk touw.

MANANYA THUMPONG (13 jaar)
- Zij werd op 5 mei 2001 ontvoerd in Sedan (FR).
- Overblijfselen van haar lichaam werden teruggevonden op 1 maart 2002 in een bos in het Belgische Nollevaux.
- Fourniret ging op dezelfde manier te werk als met Céline Saison. Hij betwist echter dat hij het meisje verkrachtte. Hij merkte Thumpong enkele dagen voor haar ontvoering op. De beschuldigde blokkeerde eveneens de passagiersdeur, verplichtte het slachtoffer zich uit te kleden en dwong haar te smeken om seksueel contact met hem. Ten slotte wurgde hij het meisje.

Fourniret wordt voor beide feiten beschuldigd van moord, en niet van doodslag zoals voor de vijf andere.

ASUMPCION (13 jaar)
- Zij werd ontvoerd op 26 juni 2003 in Ciney (BE).
- Het slachtoffer werd verkracht en vastgebonden, maar slaagde erin zich te bevrijden en uit de bestelwagen van Fourniret te raken bij een stopbord. Fourniret zei haar dat hij "erger is dan Dutroux". Een automobiliste bood het meisje hulp. Ze kruisten de bestelwagen en noteerden de nummerplaat van het voertuig, wat leidde tot de arrestatie van Fourniret.
- Het assisenhof onderzoekt het dossier op 31 maart en 1 april. (belga/mvdb)

Michel Fourniret
UNKNOWN Michel Fourniret
Monique Olivier
UNKNOWN Monique Olivier