Exclusief voor abonnees

De eindstrijd van de oorlog in Syrië: een giftige mix van belangen

Strijders van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) schieten een projectiel af op posities van het Syrische leger bij Khan Sheikhoun in de regio Idlib.
AP Strijders van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) schieten een projectiel af op posities van het Syrische leger bij Khan Sheikhoun in de regio Idlib.
Het kalifaat van IS mag dan zijn verdwenen, de Syrische oorlog is nog steeds een giftige mix van politieke belangen en radicale ideologieën. De bloederige eindstrijd ontvouwt zich nu langzaam in en rond de provincie Idlib, het laatste gebied dat nog in handen is van de oppositie.

In het noordwestelijke hoekje van Syrië, tegen de Turkse grens, is het een drukte van belang: er zijn Syrische militairen, Russische soldaten, Turkse legereenheden, jihadistische terroristen, Arabische milities, Koerdische strijders en van alles ertussenin. En oh ja: er leven ook nog zo’n drie miljoen burgers, deels in vluchtelingenkampen en kapotgeschoten huizen.

De oorlog in Syrië duurt al acht jaar, maar het eindspel lijkt zich hier af te spelen. Lokaal en op internationaal geopolitiek niveau. Waar jihadisten tegen jihadisten vechten en Syrische vliegtuigen vorige week een Turks militair konvooi bestookten. Wat zijn de belangrijkste conflicten en waarom zijn er nog tientallen Nederlandse jihadisten in het gebied?

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Word ook abonnee en kies hier je formule op maat

Mobiel

Mobiel

Onbeperkt toegang tot alle artikels op HLN.be en in de app. Stop wanneer je wil.

Digitaal

Digitaal

Elke dag de digitale versie van de krant en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Weekend + Digitaal

Weekend + Digitaal

Elke zaterdag de papieren weekendkrant in jouw bus en elke dag volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Compleet

Compleet

Elke dag de papieren krant in jouw bus en volledige digitale toegang. Stop wanneer je wil.

Eerste 4 weken GRATISNadien slechts €6,95 per 4 weken€ 0,00
Eerste maand GRATISNadien €12 per maand€ 0,00
Eerste maandNadien €16 per maand€ 10,00
Eerste maandNadien €21 per maand€ 15,00
Lees 4 weken gratisLees 1 maand gratisStart met lezenStart met lezen8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Het West heeft dit probleem zelf in de hand gewerkt , ze hebben IS lang geholpen om Assad weg te krijgen ! Tijd dat ze in Europa eens voor eigen deur gaan keren inplaats van zich te bemoeien met andere landen !

 • Jean Vermote

  Wat de linkse media ook ons wil wijsmaken, de enige echte uitweg van het conflict is via Assad en zijn echte Syriërs , al die zogenaamde vrijheid strijders zijn nog veel radicaler en moorddadig dan wat Assad ooit uitvoerde, maar de Westerse (onder Obama) media zag maar één kant en is vaak bedrogen geweest.

 • JAN VERMEULEN

  Turkey grenst wel aan Syrië. Dus heeft al belang bij met zich daarmee te moeien.

 • Sobek Wessels

  Ach IS is gemaakt door de Israeli en de VS ! Om de Palestijnen nu zonder weerstand weg te pesten uit hun Beloofde land want Assad uit Syrië was een bondgenoot van Iran de vijand van Israel die dit vertraagde en voor gevaar zorgde ! Nu niet meer ?! Ook economisch was destabilisatie van het midden oosten Goed om de Inkomsten van Iran te verminderen en de Olie duur te houden tvv van Saudi Arabië die dan miljarden aan wapens van de VS kopen ..?

 • Marc Verdonck

  Turkije uit de nato zetten zou een goede eerste stap zijn.