De dolle zoektocht van Antwerpse drugsmaffia naar verloren partij cocaïne van 310 kilo

Zeven mannen uit België en Nederland gingen dagenlang op zoek naar een partij drugs die per ongeluk in Denemarken belandde. Overdag rustten ze op hotel uit van hun nachtelijke zoektochten in de haven.
Shutterstock/Facebook Hotel Svanen Zeven mannen uit België en Nederland gingen dagenlang op zoek naar een partij drugs die per ongeluk in Denemarken belandde. Overdag rustten ze op hotel uit van hun nachtelijke zoektochten in de haven.
Een Deense rechtbank heeft vrijdag een uitspraak gedaan over een waanzinnig verhaal waarbij zeven leden van de Belgische en Nederlandse drugsmaffia dagenlang op zoek gingen naar een verloren partij cocaïne van 310 kilo. De drugs met een straatwaarde van 120 miljoen euro waren in Antwerpen per ongeluk op een boot naar Denemarken beland. Het begin van een dolle zoektocht.

Het verhaal, dat start in juli 2015, zou kunnen dienen als filmscenario. Het start in Brazilië, waar drugssmokkelaars 310 kilo cocaïne verstoppen in een container die op weg is naar Antwerpen. De container zou een week in Antwerpen blijven, vooraleer hij verder ging reizen naar Denemarken. Een week, dus ruim voldoende tijd voor de uithalers om de drugs op te pikken.

Alleen liep het niet zoals verwacht. Ook bij drugsleveringen loopt al eens iets fout. De container belandde nog op de dag van zijn aankomst op een schip dat koers zette naar de Deense havenstad Fredericia. En weg was de coke.

Met VW Polo op reis

Een probleempje met grote financiële gevolgen. Dat liet de drugsmaffia niet zomaar passeren. Daarom stapten op 11 juli 2015 in Rotterdam vier mannen in een VW Polo. Hun opdracht: de kostbare lading gaan halen in Denemarken. 

Bij hun aankomst in Fredericia reden ze die avond meteen naar de haven. Tot diep in de nacht gingen ze op zoek, maar zonder resultaat. Om 4.30 uur checkten ze in bij hotel Svanen in Billund, op 45 minuten rijden van Fredericia, klaar voor een volgende stap in hun actieplan.

Track-and-trace

In het hotel palmden ze een computer in en probeerden met een track-and-trace systeem de exacte locatie van de container te achterhalen. Vervolgens reden ze opnieuw naar de haven voor een urenlange zoektocht, maar alweer zonder succes.

Versterking uit België

De vier Nederlanders - allemaal twintigers, drie van Turkse en één van Marokkaanse afkomst - waren de wanhoop nabij. Ze belden naar hun vrienden in België voor hulp en die kregen ze ook. De drugsmaffia uit Antwerpen stuurde nog drie Belgen achterna. Op 12 juli om 2 uur ’s ochtends kwamen ze aan in Fredericia.

Het groepje, een brigade van zeven man intussen, ging de hele nacht in de haven op zoek. Rond 7 uur ’s ochtends keerden ze terug naar hun hotel, nog steeds zonder de drugs. 

Nachtelijke zoektochten

Een dag later, op 13 juli, speelde datzelfde scenario zich nog een keer af, opnieuw zonder vruchtbaar resultaat. En al zouden ze de container gevonden hebben, dan nog was het aartsmoeilijk de beveiliging en camera’s te omzeilen en de drugs over te laden. Het groepje van zeven besloot om zonder de cocaïne terug naar Antwerpen en Rotterdam te rijden.

Grootste drugsvangst ooit

Een dag later vond de grootste drugsvangst ooit in Denemarken plaats, bij een bedrijf in Esbjerg. De 310 kilo waren volgens de Deense politie zo zuiver, dat ze versneden makkelijk 1,2 ton zouden opleveren en te verkopen waren voor 120 miljoen euro. Het bedrijf zelf was vrij van alle verdenking.

Bij het politieonderzoek kwamen de zeven speurneuzen van de Belgische en Nederlandse drugsmaffia al snel in beeld. Ze werden opgepakt in België en Nederland en uitgeleverd aan Denemarken. Ze zaten er in de cel tot aan hun proces, dat in december 2016 tot een verrassing van formaat zou leiden.

Gebrek aan bewijzen

De zeven mannen riskeerden celstraffen van 10 tot 14 jaar, maar volgens de rechtbank van Kolding was er geen bewijs dat ze eigenaar van de drugs ware. Zelfs niet dat ze in het bezit ervan wilden komen. Er was enkel sprake van een verkenning, en een vruchteloze zoektocht. 

De vier Nederlanders en drie Belgen werden volledig vrijgesproken. Meer nog: de rechtbank vond dat ze onredelijk lange tijd waren opgesloten en dus recht hadden op een schadevergoeding. Ze dienden dan ook een claim in voor een schadevergoeding van in totaal 3,5 miljoen Deense Kronen, bijna 470.000 euro. 

Schadevergoeding

De rechter ging er gedeeltelijk op hun eis in en kende de drugscriminelen 155.000 euro Deens belastinggeld toe als schadevergoeding. Het parket ging evenwel in beroep tegen die uitspraak. Vrijdag hakte een hogere Deense rechtbank de knoop door en besliste dat de zeven geen cent krijgen. Ze draaien wel op voor de gerechtskosten. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.