De Croo: "We moeten in buitenwijken vergaderen om echt te zien waarover we onderhandelen"

BELGA
Na een bezoek aan een Nederlands-Belgisch, privaat gefinancierd, liefdadigheidsproject, even buiten het centrum van Addis Abeba, raadde minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) ook andere ministers die deelnemen aan de VN-top over de financiering van de duurzame ontwikkelingsdoelen aan om zich eens buiten de congres- en hotelzalen te begeven. "Het zou niet slecht zijn om ook een vergadering in een van de buitenwijken te houden, zodat we met ons allen kunnen zien hoe de mensen hier moeten leven, zonder huis of toegang tot toilet en stromend water."

Het project van het Belgisch-Nederlandse Stichting Goede Werken Glorieux dat De Croo bezocht, houdt zich onder meer bezig met de bouw van toiletten en douches, dakloze ouderen eten te geven en psychologische en medische begeleiding voor HIV-patiënten. De Croo trok ruim een uur uit voor een bezoek aan de door de organisatie gebouwde toiletten en het centrum waar oudere daklozen eten kunnen krijgen. Met de 170.000 euro per jaar die uitgetrokken worden voor de bouw van de toiletten, kunnen 20 toilettenblokken gebouwd worden.

"Maar omdat de regering ook druk bezig is met bouwwerken, stijgen de prijzen van, bijvoorbeeld cement en arbeiders, wat betekent dat wat we doen alsmaar meer kost", zegt de Nederlandse Christina Maasland, die samen met de Belgische broeder Hugo Verhulst en Ethiopische broeders het project runt. "Toch merken we wel een duidelijke impact door wat we doen: de hygiëne gaat vooruit, waardoor we minder kinderen zien met diarree."

"Een mooi project", vindt De Croo. "Het staat heel dicht bij de bevolking. Ze bekijken hoe ze zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. Bovendien is het volledig gefinancierd door ngo's. In onze partnerlanden hebben we honderden van deze projecten, maar Ethiopië is geen partnerland. We hebben een goede universitaire samenwerking, en dus ook zulke privé-projecten. En ik ben blij dat ik hier, ver van de grote woorden en beloftes, ook de realiteit kan zien van de miljoenen mensen waarover we het hebben in de congreszalen van Addis Abeba."

BELGA
BELGA

"Ik ben blij dat ik hier, ver van de grote woorden en beloftes, ook de realiteit kan zien van de miljoenen mensen waarover we het hebben in de congreszalen van Addis Abeba."

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo
BELGA
BELGA