De Croo over referendum Catalonië: "Dolgedraaid nationalisme lost niets op"

belga
Dolgedraaid nationalisme langs beide kanten lost niets op en leidt alleen tot een onmogelijkheid om rond de tafel te gaan zitten, terwijl alleen daar stappen vooruit kunnen worden gezet. Zo reageert vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) op het referendum in Catalonië en het brute geweld dat daarmee gepaard ging.

Premier Charles Michel was gisteren het eerste staatshoofd om het geweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum te veroordelen. Hij krijgt daarbij de steun van zijn liberale vicepremier De Croo. "Het is duidelijk dat als mensen zich willen uiten, de oplossing niet inhoudt dat je de anti-oproerpolitie stuurt en geweld gebruikt", reageerde de Open Vld'er zonet in De Ochtend op Radio 1.

Hij wil de komende uren afwachten hoe Spanje zelf met de situatie omgaat. "Het soort dolgedraaid nationalisme dat je hier ziet aan beide kanten, lost niets op", aldus De Croo. Hij verzet zich tegen het beeld waarbij je "op een eiland kan leven en alles naar je zin hebt. Zo zit de wereld niet in elkaar. Alle grote uitdagingen die we kennen, ga je alleen oplossen door samen te werken".

Bemiddelingsrol
Op de vraag of ons land een bemiddelingsrol moet spelen, houdt De Croo voorlopig de boot af. "Een bemiddelingsrol krijg je alleen als je dat wordt gevraagd, niet door die zelf op te eisen", luidt het. "Uiteindelijk zijn het de Spanjaarden zelf die het zullen moeten doen."

De Croo verwacht overigens geen probleem binnen de regering. "Ik zie niet in waarom. Ik lees vanuit N-VA vooral appreciatie over het veroordelen van het geweld door de regering. Ik denk dat we het daar voorlopig bij kunnen houden", besluit de liberale vicepremier.
131 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jens van den Broeck

  En dolgedraaid unionisme lost al helemaal niks op. Maar daar wil deze EU-partij niet van weten natuurlijk

 • p10 p11

  Als ieder volk zijn eigen land wil dan ontstaan 100 nieuwe landen en vele nieuwe terreurgroepen. Belgie is gesplitst in een vlaamse en franstalige provincie dat nu al vele problemen oplevert. Wat als er in Belgie 2 landen ontstaan dan zal dit voor chaos zorgen. Een miljoen arme walloniers zullen vluchten naar Vlaanderen .

 • Daniel de Rycke

  Dat is nu onze Europese democratie

 • JAN krommentak

  Eerst was er respect en nu zijn het al dolgedraaide nationalisten ? triestig , triestig

 • Gino D.

  Dit is geen geboorte van een nieuwe natie. Maar een coup van een paar separatistische partijen. Zelfs tegen de wil van de helft van hun eigen bevolking. En Madrid had daar natuurlijk verstandiger kunnen op reageren. Maar daar zit een rechtse conservatieve regering en die menen blijkbaar dat je problemen oplost door mensen uiteen te jagen. Doen ze hier toch ook als ze problemen hebben in een Brussels park.