De Crem wil snel werk maken van speciale rechtbank voor ‘foreign fighters’ ter plaatse

Pieter De Crem.
Photo News Pieter De Crem.
Er zijn voldoende buffers die kunnen verhinderen dat Syriëstrijders "onder de waterlijn" naar Europa terugkeren, maar er moet nu snel gehandeld worden om ervoor te zorgen dat ze in de regio berecht worden. Zo heeft ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem in het VRT-programma Terzake gereageerd op de mogelijke impact van het Turkse offensief in het noorden van Syrië.

Het Turkse offensief tegen de Koerdische strijders in het noorden van Syrië doet opnieuw vragen rijzen over de beveiliging van de kampen waar ‘foreign terrorist fighters’ vastgehouden worden. Wordt het risico opnieuw groter dat ze de benen kunnen nemen en naar Europa terugkeren? De kwestie is dinsdag door een zevental betrokken landen besproken in de marge van een Europese ministerraad in Luxemburg.

"Je kan het risico nooit uitsluiten, maar eigenlijk heeft niemand er belang bij dat die kampen zouden worden opengemaakt. De Franse en Engelse troepen zullen ervoor zorgen dat de mensen in die kampen blijven in afwachting van het proces dat ze daar zullen krijgen", reageerde De Crem. Hij merkt ook op dat ze enkel via Turkije over land naar Europa kunnen gaan. "Turkije zal nooit toelaten dat IS-strijders, foreign fighters, terroristen zich ook maar op hun grondgebied begeven".

De "buffers" zijn er dus, maar dat neemt volgens De Crem niet weg dat er nu snel werk moet gemaakt worden van de berechting van de foreign fighters in de regio waar de misdaden hebben plaatsgevonden. "We hebben met de zeven landen samengezeten en we zijn ervan overtuigd dat de berechting in de regio moet gebeuren", aldus de minister. Hij meent dat er daarvoor "een speciale rechtbank" opgericht moet worden, "die we ook zullen moeten betalen".
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • veerle ballegeer

  Toch één politieker met verstand!!

 • goethals michel goethals

  het belangrijkste wat er nu te doen staat in europa is een europees leger oprichten..... Europa moet zelf en krachtig en goed uitgebouwd leger hebben.....dat is onze veiligheid en geen geschenken meer aan ontwikkeling en andere dictators.

 • Gilbert Vermeersch

  Ze moeten berecht worden voor hun daden in het land waar ze gemoord hebben, onze veiligheid wordt er absoluut niet beter op als we ze hier zouden berechten, Zo iets stom krijg je toch niet verkocht? En toch, die vrt Terzake-madam bleef maar aandringen bij De Crem op het terughalen van die IS strijders, hun familie en hun eeuwige haat tegen alles wat niet Moslim is. Mn achting voor De Crem, heb hem onderschat, hij hoort niet thuis bij de tjeven..

 • Ludo Wouters

  Nooit gedacht dat ik voor een CD&V -er wat respect zou hebben. Hoeveel keer probeerde Becks niet om De Crem te overtuigen dat het toch beter was om die terroristen naar hier te halen, 5 keer? Hoeveel keer hebben ze die idioot van OCAD laten zien die hier ook voorstander van was 3 keer? Haal ze naar hier en hoe gaan je ze berechten zonder getuigen en bewijs? Onze wereldvreemde rechters laten die vrij, want schrik hebben ze er ook van.

 • Patrik De Weirdt

  Hopelijk heeft De Crem gelijk als hij zegt dat Turkije deze IS-strijders, foreign fighters en terroristen niet over hun grondgebied naar Europa zal laten trekken. Enerzijds heeft Erdogan er al mee gedreigd dat hij deze personen naar Europa zou terugsturen. Anderzijds heeft Turkije zich ook nog niet echt vijandig opgesteld tegenover IS.