De 'brexodus' komt op gang: al meer dan 2.300 Europese universiteitsproffen hebben Verenigd Koninkrijk verlaten

REUTERS
De naderende  uitstap uit de Europese Unie heeft al meer dan 2.000 Europese medewerkers aan Britse universiteiten ertoe aangezet het land te verlaten. En dat ondanks de oproep van premier Theresa May om in het land te blijven en dat hun rechten ook na de brexit gegarandeerd zullen zijn. Dat schrijft The Independent.

Het afgelopen jaar hebben 19 procent meer Europeanen ontslag genomen bij Britse universiteiten dan in het jaar vóór het referendum over de EU-uitstap, zo schrijft de krant. Tegenover het schooljaar waarin het referendum plaatsvond, 2015-2016, gaat het om een stijging van 10 procent. Toen namen er ongeveer 2.100 universiteitsmedewerkers ontslag.

Bij veel Europese staatsburgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen en werken bestaat er nog altijd onzekerheid over hun rechten in de toekomst. De Britse regering doet er nochtans alles aan hen gerust te stellen, maar dat lukt voorlopig maar matig. Veel concrete voorstellen zijn er nog niet gekomen. Volgens de British Academy kan de vandaag nog hoog aangeprezen Britse universiteitssector onder druk komen te staan door de strengere migratieregels na de brexit.

De universiteit waar de meeste Europeanen vertrokken was Oxford, waar 230 EU-burgers opstapten, vergeleken met 171 in het jaar vóór het referendum. De universiteit vraagt aan de regering meer engagementen om Europees personeel te kunnen blijven aantrekken. Cambridge zag 173 Europeanen vertrekken tegenover 141 in 2015, King's College in Londen 139 tegenover 108.
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van ginder

  Laat de britten toch doen, ze waren nooit tevreden in de eu, altijd maar een gezaag, Wij als klein landje mogen blij zijn dat we tot de eu mogen behoren, Wat als er oorlog uitbreekt? We zijn ocharme een scheet groot,Wij kunnen ons niet verdedigen, Hoe meer landen in de eu hoe sterker de EU, gewoon gezond verstand

 • Jan Pauwels

  De braindrain in GB is begonnen, terwijl de illegale migratie naar de GB op volle toeren draait en na de brexit mogen de Britten hun grenscontroles zelf doen. Hun hoogmoed komt als een boemerang in hun gezicht terecht.

 • Jaak Peeters

  Het ontgaat velen dat Gorbatjov gezegd heeft verbaasd te zijn met welke gretigheid de EU-elite in West-Europa een heruitgave van de oude Sovjet-Unie wil organiseren. Misschien moeten we zijn woorden eens overdenken?

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Gedaan met de uitwisseling van overbodige postjes.

 • Sobek Wessels

  Wat het VK elk jaar aan de EU moest betalen is minder dan wat het VK elk jaar kreeg aan subsidie's voor BV Wales , N-Ierland , Schotland ?? Dit moeten ze nu zelf gaan bekostigen . Ook zo voor al de rest zoals energie gaan ze meer moeten betalen eigenlijk alles wat ze moeten importeren zal veel duurder worden en dat is 90% van hun consumptie ! En er zijn veel armen in het VK en die gaan het eerste voelen en doen dat nu al !!