De ‘babe’ van de opera: mama van Greta Thunberg is geen onbekende

Malena Ernman, mama van Greta Thunberg, raakte bekend als de blonde 'babe' van de opera.
Wikipedia/RV/Photo News Malena Ernman, mama van Greta Thunberg, raakte bekend als de blonde 'babe' van de opera.
Greta Thunberg is niet meer weg te slaan van het internationale toneel. Van Mumbai tot New York, Sidney, Milaan of Brussel: het jonge klimaaticoon inspireert overal jongeren. Ze is wereldberoemd. Maar hoewel ze haar mama volledig in de schaduw zet, is ook dat geen onbekende. Emma Ernman (48) raakte bekend als de ‘babe’ van de opera en schopte het zelfs tot op het podium van het Eurovisiesongfestival.

Sara Magdalena ‘Malena’ Ernman werd geboren op 4 November 1970. Ze bracht haar jeugd door in het Zweedse Sandviken. Ze is getrouwd met acteur Svante Thunberg en heeft twee dochters: Greta en Beata.

Ernman volgde tijdens haar jeugd verschillende muziekopleidingen: in Stockholm, in Orléans  in Frankrijk en ook aan de school van de Koninklijke Zweedse Opera. Vanaf de jaren ‘90 kreeg ze hoofdrollen en groeide haar bekendheid als uit de band springende blonde operazangeres. 

Malena Emman in de opera Julie, die in 2005 naar Brussel kwam.
Ruth Walz Malena Emman in de opera Julie, die in 2005 naar Brussel kwam.

De beeldschone blonde mezzosopraan besteedde veel aandacht aan haar uiterlijk en werd een ‘babe’ in Zweden. Met haar mooie verschijning stuwde ze de kijkcijfers van allerhande lokale talkshows. 

Dikke madammen

“Is er soms iets mis mee dat ik er goed wil uitzien?”, vertelde ze op 33-jarige leeftijd aan Het Laatste Nieuws, naar aanleiding van een première in De Munt in Brussel. “De tijd van de dikke madammen die ‘ohohohoh’ doen in de opera is voorbij. Ik werk hard aan mijn troeven. Ik dans, ik sport én ik oefen mijn stem.”

Malena Ernman, vorige week in New York, met haar 16-jarige dochter Greta Thunberg.
REUTERS Malena Ernman, vorige week in New York, met haar 16-jarige dochter Greta Thunberg.

Eurovisiesongfestival

Het leverde haar ook een zangcarrière buiten de opera op. In 2009 trok ze zelfs naar het Eurovisiesongfestival in de Russische hoofdstad Moskou om haar land te vertegenwoordigen. Met het nummer La Voix haalde ze 33 punten. Dat zijn er 354 minder dan de Noorse inzending van Alexander Rybak, die won met het nummer ‘Fairytale’. België haalde in 2009 de finale niet.

Toen haar mama op het songfestival stond, was Greta amper 6 jaar. Malena Ernman trad in die periode ook vaak in het buitenland op, maar haar dochter zou invloed uitgeoefend hebben op haar carrière. “Ik heb mijn ouders doen stoppen met het vliegtuig te nemen”, vertelde ze ooit tijdens een interview.

Justin Trudeau

Tegenwoordig verkondigt Greta die boodschap niet meer aan haar ouders, maar aan de hele wereld. Haar oproep voor een wereldwijde klimaatstaking gisteren (vrijdag), bracht miljoenen mensen op de been. Zelf was de activiste aanwezig in Montreal, waar ze een ontmoeting had met de Canadese premier Justin Trudeau. Ze verweet hem dat hij niet genoeg doet om het probleem van de klimaatverandering aan te pakken en voegde eraan toe dat ze hetzelfde zegt aan elke politicus die ze ontmoet. “Mijn boodschap aan alle politici is dezelfde - luister gewoon naar de wetenschap en handel dienovereenkomstig.”
54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vanalderweireldt

  Andre Christiaens, je weet niet waarover je praat. Lees eerst eens enkele wetenschappelijke artikels over de impact van de overbevolking op de opwarming van de aarde. Ik keur ook niet goed dat die moeder dat orchestreert voor haar dochter, maar je kunt niet rond de feiten blijven laveren!

 • maurice snelders

  Het was te verwachten dat er vroeg of laat een mama zou tevoorschijn komen om een graantje mee te pikken van haar wereldberoemde dochter. Wij hebben er in de buurt van Boechout ook zo één.

 • hugo van de velde

  Mumbay ? Nee dat is Bombay. Net zoals iedereen Beijing zegt, dat is ook nog altijd Peking hoor

 • josette Huybrechts

  Dat zij wa meer aan haar kind denkt dat gewoon wordt uitgebuit door de media. Ik kan hier echt geen respect voor hebben.

 • André Christiaens

  Haar mama was gebuisd op het Euro song festival en Greta zal na enige tijd hetzelfde te beurt vallen. Stopt meisje met je onnozele uitspraken, niet wij de oudere hebben uw jeugd verpest, maar de welvaart waar jij ook deel aanneemt is de ondergang, niet het klimaat, want dat is elke dag week - maand - jaar anders. in 1947 was het klimaat zoals nu, zeer warm zoals nu.