De allerlaatste kans: parlementsleden stemmen straks over (half) brexitakkoord premier May

Brussel: na acht keer 'no' is er nu eindelijk een 'yes' nodig

Premier Theresa May eergisteren in het Britse Lagerhuis.
REUTERS Premier Theresa May eergisteren in het Britse Lagerhuis.
De leden van het Britse Lagerhuis mogen deze namiddag opnieuw stemmen over het brexitakkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie heeft afgesloten. Wel zal de regering enkel de eerste helft van het akkoord voorleggen waarin de scheiding wordt besproken, en niet het deel over de principes van de toekomstige handelsrelatie met de EU. May hoopt op die manier meer parlementsleden aan haar kant te krijgen, maar of dat lukt, blijft een grote vraag. 

Gisteren heerste in Londen onduidelijkheid of er vandaag een derde ‘meaningful vote’ over het brexitakkoord zou komen of niet. De deal werd in januari en twee weken geleden al met overweldigende meerderheid verworpen, en Speaker of the House John Bercow verbood de regering hetzelfde voorstel nog een derde keer voor te leggen. 

Premier May heeft nu beslist het brexitakkoord uit elkaar te trekken en enkel het juridisch bindende deel over de echtscheiding - de ‘Withdrawal Agreement’ - voor te leggen, en niet de bijhorende politieke verklaring over de toekomstige handelsrelaties. De regering heeft daarvoor een motie ingediend in het parlement en Bercow zegt dat die motie genoeg afwijkt van de vorige twee stemmingen, zodat hij ze nu wel kan toelaten. 

Bedoeling van de regering is om in orde te zijn met de Europese voorwaarde om uitstel tot 22 mei te krijgen. Dat kon volgens Europa enkel als deze week de ‘Withdrawal Agreement’ wordt goedgekeurd. Bedoeling is dan om pas later - maar dus vóór 22 mei - over het volledige akkoord te stemmen. Het is volgens bronnen in de regering alvast “de laatste kans” om lang uitstel en nieuwe parlementsverkiezingen te vermijden.

Met het uit elkaar halen van het akkoord probeert de regering mogelijk ook oppositiepartij Labour uit elkaar te spelen, die de brexit wel wil doorvoeren, maar een ander idee heeft over de toekomst. May lijkt minstens een aantal Labour-leden te willen aanzetten dan maar enkel het deel over de scheiding goed te keuren. 

Labour en DUP geven niet toe

Hoe dan ook lijkt het evenmin waarschijnlijk dat enkel de ‘Withdrawal Agreement’ wel een meerderheid zal halen bij een stemming morgen. Labour kondigde al aan nog altijd ‘no’ te zullen stemmen en niet in de val van May te zullen trappen. Critici noemen het plan “als van een klif in een zwembad springen zonder te weten wat voor zwembad het is: een ondiep badje, of een diep bad vol haaien?” 

Partijleider Jeremy Corbyn wees er vanavond op dat May in januari beloofd had haar akkoord nooit in verschillende delen voor te leggen. Hij spreekt over “een blinde brexit”.

Weinig beweging is er evenmin bij Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse protestanten van de DUP. Hun stemmen zijn essentieel als Labour niet overstag gaat. De belofte dat May na goedkeuring van haar deal een stap opzij zou zetten, deed heel wat harde brexiteers uit haar eigen Conservatieve partij wel overstag gaan, maar de DUP blijft onverzettelijk. De partij liet gisteren weten dat ze sowieso tegen het akkoord zou stemmen en zich zelfs niet gewoon zou onthouden als het akkoord opnieuw voorgelegd zou worden. “De DUP onthoudt zich niet als het over de Unie (het Verenigd Koninkrijk, red.) gaat”, aldus vicevoorzitter Nigel Dodds. Ook gisteravond zeiden bronnen binnen de partij dat ze sowieso tegen zullen stemmen.

Als het Britse parlement niet instemt met de deal van May, dan moeten de Britten Brussel voor 12 april laten weten of ze direct uit de EU stappen zonder afspraken, of dat ze langer uitstel nodig hebben. In dat geval zijn ze verplicht eind mei mee te doen aan de Europese verkiezingen.

"Acht no’s gehoord, tijd voor een ‘yes’

Binnen de EU heerst er ondertussen ergernis over de stemmingen van gisteren. De EU heeft gisteravond acht ‘no’s’ gehoord en heeft nu een ‘yes’ nodig uit Londen om vooruit te kunnen met de brexit, zei een woordvoerder van de Europese Commissie in reactie op de stemming in het Britse parlement waar van acht voorstellen ter vervanging van de brexitdeal die premier Theresa May met Brussel sloot, er niet één een meerderheid haalde.

De Britse parlementsleden kregen eergisteren de kans via een reeks ‘indicative votes’ aan te geven welk alternatief voor de gewraakte brexitdeal van premier May ze dan wel wilden steunen. Dat was zeer tegen de zin van de regering, die zo de controle over het brexitproces uit haar handen zag glippen.

Maar uiteindelijk haalde geen enkel van de acht voorstellen het. Op tafel lag bijvoorbeeld een nieuw referendum na goedkeuring van de deal in het parlement, een zachtere brexit via een douane-unie met de EU of een via de eenheidsmarkt. De Britse parlementsleden hebben dus heel goed laten zien wat ze niet willen, maar niet wat ze wel willen, klinkt het geïrriteerd in Brussel. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Jef in Belgiě hebben we voor geen enkele wet gekozen zoals in vele landen je niet kiest voor een wet. Daarom stel je een regering samen je kiest een EU, een federale, een vlaamse en een gemeente regering en die maken dan de bestz keuze voor zen burgers. En de president van de EU is als de eerste minister hier die kies je ook niet die wordt aangeduid.

 • Jeff Smulders

  De EU ik kan mij niet herinneren dat wij als democratie voor de EU hebben mogen stemmen. Ik kan mij niet herinneren dat de commissie gekozen is door de Europese bevolking. De media schrijhft regelmatig over Tusk als Europese president, kan iemand mlij vertellen wanneer de Europeanen voor deze man gekozen hebben.? Engeland zal er alleen maar beter van worden als ze de EU verlaten. Een EP dat niks in te brengen heeft de opleggende schijndemocratie EU.

 • Lieve Peeters

  Toch vreemd dat de DUP vasthoud aan een negatieve houding. Bij een Brexit met een No Deal moet er een harde grens komen tussen Noord Ierland en Ierland, iets wat de DUP zeker wil vermijden. Als ze blijven vasthouden aan een neen dan moeten ze maar op de blaren zitten en het goed uitleggen aan hun kiezers. Nu nog voor een onafhankelijk Schotland die wel bij de EU zouden willen. Dan komt er een echte grens tussen Engeland en Schotland !!

 • Christine Laevers

  Zelfs met een no-deal brexit komt het allemaal in orde. Je denkt toch niet dat de Franse regering bv de gepensioneerde Britten die hier permanent op het Franse platteland wonen, het leven gaan zuur maken? Of dat België zal toelaten dat er minder Britten naar de Vlaanders komen ter herdenking van WOI ? Of dat heel Europa minder gaat exporteren naar het VK ? De E.U. functioneert niet.

 • Danny Govaerts

  Het is zo simpel als pomp water. Dat ze uit Europa stappen maar In de douane-unie blijven . Indien Europa dit zit zitten ,want dan brengt niets nog iets op voor de schatkist. En het gaat tenslotte over de centen.