Dappere lerares wordt scherpschutter: "Anders zal IS alles vernietigen"

Lerares Denis Sipan sloot zich aan bij lokale vrijwilligers om IS te bekampen in Syrië.
CBS News Lerares Denis Sipan sloot zich aan bij lokale vrijwilligers om IS te bekampen in Syrië.
Vijf maanden geleden stond de Koerdische Denis Sipan nog voor de klas, nu is ze scherpschutter aan het front nabij de Syrische stad Kobane om de opmars van IS te stuiten. Samen met lokale vrijwilligers heeft ze de wapens opgenomen bij rebellengroepering YPG (People's Protection Units). "Indien wij het niet doen, dat valt de hele regio ten prooi aan IS en vernietigen ze alles wat ons lief is", zegt Sipan tegen een journaliste van CBS News.

"Ik moet mezelf, mijn vrienden, mijn volk en mijn land beschermen", verklaart de moedige jonge vrouw. Er ligt zelfs maar vijf kilometer tussen de Koerdische rebellen van YPG en IS. Huisvrouwen, boeren, onderwijzers en winkeliers strijden zij aan zij tegen de extremisten. Maar de vrijwilligers zijn erg onderbewapend. Geweren moeten gedeeld worden.

Maar ondanks die gigantische beperking maken de Koerden de laatste dagen grote vooruitgang, mede door de luchtaanvallen uitgevoerd door de internationale coalitie. Nadat maandag IS uit de stad Kobane werd verjaagd, braken gevechten uit in 350 omliggende dorpen. Vijftig daarvan zijn opnieuw heroverd.

CBS News
CBS News