Dankzij deze miljardair is Trump niet langer rijkste politicus van Amerika

J.B. Pritzker werd geboren in 1965 en komt uit de familie die de Hyatt-hotelketen bezit.
AP J.B. Pritzker werd geboren in 1965 en komt uit de familie die de Hyatt-hotelketen bezit.
President Donald Trump is niet langer de rijkste politicus van Amerika. Als Jay Robert ‘J.B.’ Pritzker binnenkort aantreedt als gouverneur van de staat Illinois, komt hem die eer te beurt. De miljardair behoort tot de familie die eigenaar is van de Hyatt-hotelketen, en kreeg tijdens zijn campagne steun van ex-president Obama.

Pritzker kwam op voor de Democraten en werd verkozen als gouverneur in Illinois. Tijdens zijn campagne spendeerde hij maar liefst 171,5 miljoen dollar, van zijn eigen geld. Veel minder boterhammetjes zal hij daardoor niet gegeten hebben, want zijn fortuin is geschat op 3,2 miljard dollar. En dat is meer dan het vermogen van de zittende president. Volgens Forbesbezit Donald Trump 3,1 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 3,7 miljard.

Pritzker wordt de rijkste gouverneur in de recente Amerikaanse geschiedenis. Volgens Business Insider is hij ook de op één na rijkste Amerikaanse politicus in functie, na de voormalige burgemeester van New York, Michael Bloomberg. Zijn vermogen wordt geschat op 46,4 miljard dollar.

SpaceX

Trump is naar eigen zeggen een selfmade-miljardair, maar dat geldt niet voor Pritzker. Zijn oom richtte in 1957 de hotelketen Hyatt op. Die werd gerund door zijn broer Donald, de vader van de pas verkozen gouverneur van Illinois. “Ik besef dat ik geluk heb gehad, met een goede familie en de middelen om mijn dromen te kunnen najagen”, zei hij in 2017 bij het begin van zijn campagne. Midden jaren ’90 richtte hij samen met zijn broer de Pritzker Group op, die eigenaar is van een aantal bedrijven en mee investeert in raketbouwer SpaceX van Elon Musk.

Tijdens zijn campagne begin deze maand kreeg Pritzker steun van ex-president Barack Obama.
Photo News Tijdens zijn campagne begin deze maand kreeg Pritzker steun van ex-president Barack Obama.

Clinton en Obama

De zus van ‘J.B.’ Pritzker, Penny - ook miljardaire - was in de regering van president Barack Obama een tijdje minister van Handel. Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016, gaf Pritzker meer dan 14 miljoen dollar steun aan de Democraten, onder meer voor de campagne van Hilary Clinton. In 2008 steunde hij ook al de campagne van Barack Obama.

Penny Pritzker, de zus van ‘J.B.’, was in de regering van Obama een tijdje minister van Handel.
EPA Penny Pritzker, de zus van ‘J.B.’, was in de regering van Obama een tijdje minister van Handel.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Trump was op 8-jarige leeftijd al miljardair dank zij schimmige fiscale constructies van zijn vader, dus hoezo "selfmade miljardair"? "Naar eigen zeggen", ja, maar na meer dan 4300 leugens in 2 jaar weten we al wat dàt betekent.

 • Freddy De Vos

  Trump heeft zijn kapitaal te danken aan zijn rijke ouders!

 • josé delie

  Dat Trump self made miljardair is,is fake news!!! Fortuin vergaard door grootvader en vader door middel van onterechte subsidies en belastingsontduiking!!!Bestalen hun eigen volk en land!!! En de bevolking loopt er met open ogen in!!!

 • wim Goossens

  Als je het boek leest van de onderzoeksjournalist David C. Johnston, kan je vaststellen dat het merendeel van het zogenaamde fortuinvan Trump bestaat uit geleend geld van Oligargen ..., dus maak jullie conclusies ... Ik zal door de trollen hier die Trump de hemel inprijzen hoogstwaarschijnlijk wel afgeschoten worden als "linkse rakker"

 • Peter Bonacasa

  Alleen Trump beweert dat Trump miljardair is, want tussen transparantie preken en transparant zijn, ho maar. Hij kan misschien al eens beginnen met zeggen waarom hij bij de Amerikaanse banken personal non grata is en in hoeveel van die duizende rechtszaken die tegen hem lopen de schuldeisers betaald zijn geweest.