Dan toch witte rook in Italië: rechtenprofessor Conte wordt premier in regering tussen Lega en Vijfsterrenbeweging

POPULISTEN AAN DE MACHT IN ITALIË

Lega en de Vijfsterrenbeweging hebben Conte opnieuw voorgesteld als premier.
REUTERS Lega en de Vijfsterrenbeweging hebben Conte opnieuw voorgesteld als premier.
In Italië hebben de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega vanavond toch een akkoord gesloten over een nieuwe regering. Premier wordt toch de rechtenprofessor Giuseppe Conte, die zondag nog de handdoek in de ring gooide. Hij krijgt opnieuw de opdracht een regering te vormen, die morgennamiddag ingezworen zal worden. Matteo Salvini van de Lega wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

De twee eurokritische partijen zijn vandaag opnieuw aan tafel gegaan, nadat zondag de regeringsvorming mislukt leek. President Sergio Mattarella stemde niet in met de regering die kandidaat-premier Giuseppe Conte hem voorlegde. In die regering kreeg de econoom Paolo Savona de post van minister van Economie en Financiën. Savona staat bekend als een fel eurocriticus. 

De 53-jarige Conte is nieuw in de politiek. De partijleiders van de Lega en de Vijfsterrenbeweging aasden allebei op de post van premier, maar schaarden zich uiteindelijk achter Conte. Conte gooide de handdoek echter in de ring na Mattarella's veto, waarna de president technocraat Carlo Cottarelli als overgangspremier voorstelde.

We gaan aan de slag om het leven van de Italianen te verbeteren

Giuseppe Conte

Nieuwe minister van Financiën 

Maar ook die geraakte niet ver, waarna Lega en de Vijfsterrenbeweging opnieuw met elkaar gingen praten. Economieprofessor Giovanni Tria wordt nu minister van Financiën in plaats van Savona. Savona krijgt in de nieuwe regering Europese aangelegenheden. 

Lega-leider Matteo Salvini mag als hardliner op het ministerie van Binnenlandse Zaken het migrantenprobleem hoog op de agenda zetten. M5S-collega Luigi Di Maio krijgt als minister van Arbeid en Industrie de kans zijn grote wens te realiseren, de invoering van het basisloon voor iedereen. Beiden gaan tevens fungeren als vicepremier. Enzo Moavero Milanesi wordt verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken. Hij deed als minister al ervaring op in de regeringen van Mario Monti en Enrico Letta.

Morgen regering

Zowel Cottarelli als Conte werden vanavond bij Mattarella verwacht. De eerste bood er zijn ontslag als formateur aan, de tweede kreeg de opdracht een regering te vormen. Hij aanvaardde de opdracht, morgen om 16 uur moet de nieuwe regering een feit zijn. 

"We gaan aan de slag om het leven van de Italianen te verbeteren", beloofde de aanstaande premier. "We zijn aan het eind gekomen van lastige weg."

Salvini belooft "een lichtjes verschillende culturele benadering"

Salvini dankte zijn aanhangers al op Twitter: "Engagement, coherentie, luisteren, werk, geduld, gezond verstand, hoofd en hart voor het welzijn van de Italianen. Misschien zijn we er eindelijk, na zoveel obstakels, aanvallen, bedreigingen en leugens. Bedankt voor het vertrouwen, vrienden, ik hou van jullie en weet dat ik je nodig heb."

Hij beloofde hen "een lichtjes verschillende culturele benadering". De partijleider wist zes ministers de Italiaanse regering binnen te loodsen.

"Ik wil geen mirakels beloven. Na de eerste maanden van deze regering van verandering zou ik graag hebben dat het land een beetje minder belastingen zou hebben, een beetje meer veiligheid, een beetje meer jobs en een beetje minder illegalen", zei de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken op een meeting in Sondrio, aan de Zwitserse grens.

Mes in budget voor migranten

Wat migranten betreft, staan "de deuren open in Italië voor goede mensen, maar zij die herrie komen schoppen of denken dat hun leven door anderen zal onderhouden worden, krijgen een enkeltje naar huis". Hij zei ook dat hij aan de nieuwe regeringsleider, Giuseppe Conto, gevraagd had "om bijzondere aandacht te besteden aan de 5 miljard euro die nog dit jaar worden uitgetrokken voor het onderhoud van duizenden migranten in dit land".

"Ik zou daar serieus het mes in willen zetten. Het lijkt me een beetje te veel. We zullen een lichtjes verschillende culturele benadering hebben", zei hij. Hij zei bijvoorbeeld dat hij niet langer van "ouder één, twee of drie" wil horen, maar "van papa's en mama's'.

"Italië is het mooiste land ter wereld", zei Salvini, "we hebben de Duitsers, Fransen of Luxemburgers niets te benijden. We zullen van Italië weer een eersterangsspeler maken in Europa."

"Ik ben de regeringen beu die de voorbije jaren naar Brussel gingen met de hoed in de hand om te vragen: 'Alsjeblieft, een centje voor Italië.' Niemand moet ons behandelen als dieven, bedelaars, nietsnutten, parasieten, enzovoort", zei het extreemrechtse kopstuk.

Salvini verwees naar de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die verklaarde donderdag dat de Italianen "meer jobs, minder corruptie, serieux" nodig hadden. Volgens een Commissiewoordvoerder zijn de woorden uit hun context gerukt. 

Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, met de Italiaanse vlag.
EPA Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging, met de Italiaanse vlag.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arthur Houben

  En weer wordt populisme en extreemrechts benadrukt voor politici die terécht eens opkomen voor EIGEN bevolking! En nu een beleid om de rest van de collaborerende,politieke hoogverraders met hun snuit op hun verraad aan eigen bevolking te duwen! Viva italië,wij kunnen enkel dromen van politici die opkomen voor de vlamingen!

 • Jan Verstrepen

  Mensen dan toch belangrijk, Europa zal dat niet graag horen enkele superrijken die ietsje minder zouden krijgen om miljoenen mensen een beetje fatsoenlijk te laten leven dat zullen ze niet graag horen vrees ik.

 • Mario Bocque

  Exit nr.2 uit de EU in de maak !?

 • Frans Peeters

  Zo zie je maar, als een Italiaanse gepensioneerde 700€ krijgt en een vluchteling 900€ als die van zijn boot afstapt kan je dat begrijpen, hier nog niet?

 • Anita Wellens

  De president gaat niet akkoord met de keuze van het volk en stelt een technocraat aan. Dat is geen democratie.