Dan toch geen verborgen kamers in het graf van Toetanchamon

De sarcofaag van Toetanchamon in diens grafkamer (archiefbeeld).
Getty De sarcofaag van Toetanchamon in diens grafkamer (archiefbeeld).
Onderzoek door een team Italiaanse archeologen heeft uitgewezen dat er geen verborgen kamers bestaan in het graf van Toetanchamon. Dat heeft de Egyptische minister van Oudheden vandaag meegedeeld.

"Onderzoek met scanners en detectoren binnenin het graf hebben aangetoond dat er geen kamers of sporen van deurkaders of drempels aanwezig zijn", zei Mostafa Waziri in een communiqué van het ministerie van Oudheden. De nieuwe bevindingen spreken de theorie tegen over het bestaan van gangen of kamers naast of in het graf van Toetanchamon, klinkt het. 

De Britse egyptoloog Nicholas Reeves had eerder gezegd dat een gedetailleerd onderzoek van foto's en scans van de noordelijke grafmuur suggereerde dat er een verborgen opening was die naar een andere kamer leidde. Reeves vermoedde dat in de verborgen kamer het graf van Nefertiti, de vrouw van Toetanchamons vader farao Achnaton, zou bevatten.

Uniek graf

Toetanchamon was een van de laatste farao's van de 18e dynastie van Oud Egypte. Hij stierf op 19-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Zijn graf, dat in 1922 werd ontdekt, was omwille van zijn rijkelijke inhoud een unieke vondst onder de faraonische graven in de Vallei van de Koningen in Luxor. In tegenstelling tot andere graven was het niet systematisch geplunderd in vroegere tijden.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  En dan is het nu afwachten op de volgende ronde in dit welles-nietes spelletje. Tijdens ronde 2 waren de onderzoekers er niet alleen zo goed als zeker van dat er een ruimte achter de muren lag, maar ook dat daar plantaardig materiaal zou aanwezig zijn. Dat plantaardig materiaal zou dan qua vorm zelf overeengekomen zijn met een sarcofaag.

 • Fré Carlu

  Ik had er nochtans 1 gereserveerd voor onze reis naar Egypte.

 • Jurgen Dobbelare

  Oeps denk dat jullie hier eerst aan moeten gedacht hebben.rovers op komst????

 • raf peeters

  Daar worden ondertussen al zeer veel verhaaltjes de wereld ingestuurd die er alleen nog zijn om de toerist te blijven lokken,eens gezien ,alles gezien.In x tijd weer ander verhaal, als de aandacht maar niet afzwakt en kassa blijft draaien.

 • Ineke Visser

  Sorry net een documentaire gezien op Nationale Greografic