Dames van Pussy Riot wijten politiegeweld in VS aan Poetin

Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alekhina, leden van de punkband Pussy Riot.
AP Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alekhina, leden van de punkband Pussy Riot.
Pussy Riot, drie Russinnen die beurtelings als punkband, avantgardistisch kunstcollectief, ijveraars voor de democratie of goedkope aandachtszoeksters worden bestempeld, hebben een nieuw 'liedje'. Het is geschreven in het Engels en neemt voor de afwisseling niet president Poetin, maar het politiegeweld in de VS (in het bijzonder tegen Afro-Amerikanen) op de korrel. Het drietal is/was erg populair in de VS nadat zij in 2012 in Moskou voor de rechter moesten komen omdat zij de vrijheid van meningsuiting ten top hadden gedreven door in een orthodoxe kerk als "punkgebed" omschreven f**k Poetin-song te zingen.

Het nieuwe nummer is opgedragen aan Eric Garner, een zwarte man die vorige zomer in New York door een blanke agent werd gedood. De titel van het nummer, 'I can't breathe', verwijst naar de laatste woorden van de man, die omkwam door verstikking.

Om niet te ver van het vaste thema af te wijken, wijzen de drie Pussies op het veronderstelde verband tussen Amerikaans politiegeweld en het "gebruik van geweld" door kop van alle Jut Poetin.

Overigens heeft Pussy Riot een derde van haar leden kwijtgespeeld en gaat de groep van "politieke activistes" voortaan door het leven als duo. In een videoclip zie je de twee Pussymeiden, Maria Alechina en Nadezjda Tolokonnikova, die, gekleed in Russische politie-uniformen, levend worden begraven.

AP
AP