Dambreuk Brazilië: mijnbouwconcern hield informatie achter, tragedie kon vermeden worden

270 mensen kwamen om het leven

Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.
Photo News Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef.
Het Braziliaanse mijnbouwconcern Vale heeft nagelaten de mijnbouwautoriteiten te informeren over afwijkingen in de dam van de ijzerertsmijn in Brumadinho, die het in januari begaf. De dambreuk die aan 270 mensen het leven heeft gekost, "had kunnen vermeden worden", zo staat in een rapport van het nationale mijnagentschap ANM dat vandaag is gepubliceerd.

"Als het ANM correct was geïnformeerd, had ze noodmaatregelen van het bedrijf kunnen eisen, wat de ramp zou kunnen hebben voorkomen", aldus het agentschap in een persbericht. Volgens het ANM stemde de informatie die Vale verstrekte voor de dambreuk, niet overeen met elementen in interne documenten van het concern.

In het rapport van 194 pagina's wijst het agentschap op problemen met een waterafvoersysteem van de damstructuur, geïnstalleerd in juni 2018, zes maanden voor het drama op 25 januari. Het agentschap verkreeg op 30 januari een rapport van Vale, dat van 8 januari dateerde, en waarin stond dat geen enkele afwijking was gevonden. Een ander rapport op datum van 22 januari, verkregen op 15 februari, maakte echter melding van "alle afwijkingen" die de dambreuk zouden hebben veroorzaakt.

Modderstroom

Het ANM was niet op de hoogte gebracht van abnormaal hoge waterdrukniveaus, die het mijnbouwconcern had vastgesteld op 10 januari, klinkt het. De mijnbouwgroep zal pas op het rapport reageren na een volledige analyse. Wel benadrukte Vale dat alle informatie over de staat van de dam te hebben geleverd aan de autoriteiten die het onderzoek voeren.

Op 25 januari begaf de dam van de ijzerertsmijn het in Brumadinho, in de Braziliaanse staat Minas Gerais. Er ontstond een enorme modderstroom die huizen, mensen en dieren meesleurde en begroef. In totaal lag een oppervlakte van ongeveer 290 hectare, ongeveer zo groot als 400 voetbalvelden, bedekt met zowat 12 miljoen kubieke meter slib. Meer dan 270 mensen kwamen om of raakten vermist.

Na de dambreuk in Brumadinho, Brazilië.
AFP Na de dambreuk in Brumadinho, Brazilië.
Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na de dambreuk in Brumadinho, Brazilië.
REUTERS Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers na de dambreuk in Brumadinho, Brazilië.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Corruptie in Brazilie is overal en met steun van de huidige president. Weer 270 doden omwille van geld en aandeelhouders. Hebzucht als moordenaar.

 • johanneke li

  je moet echt wel vertrouwen op de goodwill van mijnbedrijven om de veiligheidsvoorzieningen na te leven... NIET dus

 • Rik Hooyberghs

  Hou zou dat komen. Brazilië is één van de meest corrupte landen ter wereld.

 • Wesley De Koninck

  ze zijn daar goed bezig in Brazilië, diene Bolsanoro is maffia pur sang