Dalai Lama wil praten met Chinese president

Dalai Lama.
UNKNOWN Dalai Lama.

De Dalai Lama heeft zijn aanbod tot een gesprek aan de Chinese regering bekrachtigd en voor een uitbreiding van het geweld in Tibet gewaarschuwd. Het religieuze hoofd van de Tibetanen zou "gelukkig" zijn als hij voor politiek overleg naar Peking mag reizen, zei zijn secretaris Chhime R. Chhoekyapa vandaag in de Noord-Indiase stad Dharamsala, waar de Tibetaanse regering in ballingschap onderkomen heeft gevonden.

In elk geval moeten de Chinese machthebbers om te beginnen een "eerlijk voorstel" voor een oplossing van het probleem in Tibet voorleggen. Zonder een dergelijk voorstel hebben gesprekken volgens de Dalai Lama "geen zin".

Tegelijkertijd waarschuwde de Nobelprijswinnaar van de Vrede voor een escalatie van het geweld. Hij staat achter het principe van geweldloosheid, zo citeerde het Indiase persagentschap IANS de Dalai Lama. Hij beschikt echter niet over de "morele autoriteit" om de woedende Tibetanen in zijn land tegen te houden. Alleen de "valse politiek" van de Chinese regering is voor het oplopen van de situatie verantwoordelijk, zei de Dalai Lama. (dpa/ka)